Mainos

Israelilaiset ja palestiinalaiset sopuun turvakäytävästä

Israelin ja palestiinalaisten edustajat allekirjoittivat tänään sopimuksen niin sanotusta turvakäytävästä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueiden välille. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat hyväksyi sopimuksen varhain tänään.

-Tärkein asia sopimuksessa on Gazan ja Länsirannan välinen maantieteellinen ja väestöllinen yhtenäisyys, Arafat sanoi. Sopimuksen 44 kilometrin pituisesta turvatusta kulkuväylästä Israelin halki allekirjoittivat Israelin yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Shlomo Ben Ami ja palestiinalaisten siviiliasioiden ministeri Jamil Tarifi.

Ben Amin mukaan turvakäytävä avataan noin viikon kuluttua, kun kaikki valmistelut on saatu päätökseen. Turvallisuusministeriön mukaan molemmat osapuolet ovat sopineet avaamisen lykkäämisestä.

Israelin teitä pitkin kulkeva turvakäytävä mahdollistaa sen, että palestiinalaiset voivat liikkua erillisten Gazan ja Länsirannan alueiden välillä esimerkiksi tapaamassa sukulaisiaan. Käytävä yhdistää Gazan pohjoisosassa sijaitsevan Erezin Tarqumiyahin kylään Länsirannalla.

Turvattua kulkuyhteyttä pidetään tärkeänä askeleena kohti itsenäistä Palestiinan valtiota. Alkuperäisen aikataulun mukaan palestiinalaisille tärkeä käytävä piti avata jo lokakuun alussa, mutta erimielisyydet yksityiskohdista viivästyttivät sopimusta.

Israel oli jo aiemmin myöntynyt siihen, ettei se aio käyttää turvakäytävää hyväkseen pidättämällä sitä pitkin kulkevia palestiinalaisia. Sen sijaan vasta myöhään eilen päästiin sopuun viimeisestä kiistakohdasta, joka koski kulkulupien myöntämistä.

Kompromissiratkaisun mukaan turvakäytävään haetaan kulkulupaa palestiinalaishallinnolta, mutta myös Israelin viranomaiset osallistuvat lupien myöntämiseen. Kulkulupa, käytännössä magneettinauhalla varustettu kortti, on voimassa vuoden kerrallaan.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.