Mainos

Israel vetäytynyt kokonaan Nablusista ja osittain Ramallahista

Israelin joukot ovat vetäytyneet osittain Ramallahista ja kokonaan Nablusista. Kaupunkien ja Arafatin päämajan piiritys jatkuu kuitenkin edelleen.

Israelin pääministeri Ariel Sharon ilmoitti tänään, että Israelin Länsirannalle suuntaama operaatio on tällä erää ohitse. Sharonin lausunto liittyy Israelin osittaiseen vetäytymiseen kahdesta Länsirannan kaupungista, Nablusista ja Ramallahista. Joukot vetäytyivät kokonaan Nablusista, mutta jäivät kuitenkin Ramallahissa piirittämään palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajaa. Myös Betlehemissä sijaitseva Jeesuksen Syntymäkirkko on edelleen piiritettynä.

-Olemme päättäneet operaation tämän vaiheen, Sharon sanoi tiedotusvälineille sunnuntaina. -Olemme saavuttaneet hyvin perusteellisia tuloksia, mutta taistelu terrorismia vastaan jatkuu, Sharon jatkoi. Sharonin mukaan nyt on aika siirtyä uusiin toimintamuotoihin. Hän viittasi Israelin Länsirannalle kaavailemiin puskurivyöhykkeisiin, joiden tarkoituksena on estää itsemurhapommi-iskujen tekijöiden pääsy Israeliin.

Israelin vetäytyminen vain osittaista

Israelin armeijan edustaja ilmoitti varhain tänä aamuna, että Israelin joukot ovat vetäytyneet Länsirannalla sijaitsevasta Nablusista. Joukot ryhmitettiin armeijan mukaan uudelleen Nablusin ympärille estämään iskujen tekemistä Israeliin.

Israel veti joukkonsa myös suurimmasta osasta Ramallahia, mutta palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajaa saarretaan yhä. Panssaroidut ajoneuvot jäivät asemiin Ramallahin laitamille.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi sunnuntaina, että Israelin vetäytyminen on "suuri petos ja vale". Erekatin mukaan Israel kontrolloi edelleen palestiinalaisten hallitsemia alueita Länsirannalla. -Niin tekemällä Israel on tehnyt näistä alueista suuria vankiloita. Emme voi enää toteuttaa omia turvallisuusvelvoitteitamme, Erekat sanoi uutistoimisto Reutersille tänään.

Israelin joukot marssivat tänään Ramallahin lähellä sijaitseville kahdelle pakolaisleirille ja pidättivät 15 palestiinalaista. Heidän joukossaan oli palestiinalaislähteiden mukaan useita Israelin etsintäkuuluttamia, mm. yksi Al Aksan marttyyrien prikaatien Länsirannan johtajista.

Israelin joukot jäivät myös Betlehemiin, missä yli 200 palestiinalaista on linnoittautunut Jeesuksen Syntymäkirkkoon.

Arafatin päämaja seuraavan iskun kohde?

Israelilainen Haaretz-lehti kirjoitti tänään, että Israelin sotilasjohto harkitsee rynnäkköä Arafatin päämajaan siellä todennäköisesti piileskelevien Israelin matkailuministerin murhasta epäiltyjen pidättämiseksi. Arafat on torjunut Rehavam Zeevin murhasta epäiltyjen luovuttamisen ja tarjoutunut tuomitsemaan heidät palestiinalaisessa tuomioistuimessa. Sen on Israel torjunut. Israel vaatii, että syytetyt tuomitaan israelilaisessa tuomioistuimessa.

Palestiinan vapautuksen kansanrintama PFLP tappoi Zeevin kostona siitä, että Israel surmasi aiemmin järjestön pääsihteerin.

Ranskan palestiinalaisalueiden-konsuli onnistui tänään pääsemään Arafatin päämajaan tapaamaan siellä olevia ranskalaisaktivisteja, jotka ovat olleet Arafatin tukena kolme viikkoa. Kymmenkunta uutta eurooppalaista rauhanaktivistia tunkeutui tänään Arafatin päämajaan.

Patten syytti Israelin voimankäyttöä

EU:n ulkoasiainkomissaari Chris Patten syytti tänään Israelia amerikkalaisten johtaman terrorismin vastaisen sodan "kaappaamisesta". Hänen mukaansa Israelin murskaava voimankäyttö palestiinalaisia kohtaan vaikuttaa vastoin Israelin asettamia tavoitteita. Pattenin mielestä Israelin toiminta haittaa kansainvälisen yhteisön toimia Irakin johtajaa Saddam Husseinia vastaan. Komissaari sanoi EU:n haluavan rauhaa Lähi-itään heti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi puolestaan tänään olevansa tyytyväinen Israelin vetäytymiseen. Powell korosti kuitenkin, että kriisi on edelleen vakava.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi tänään, että 800 asuntoa on tuhottu ja vielä useampia vaurioitunut Jeninin pakolaisleirillä. Arviolta 4000 - 5000 ihmistä on joutunut kodittomaksi.

Neljä palestiinalaislasta haavoittui tänään Gazan alueen eteläosassa, kun israelilaisjoukot ampuivat lapsia näiden heiteltyä kiviä sotilaiden päälle. Kolmivuotias lapsi haavoittui päähän. Asiasta kertoivat palestiinalaiset silminnäkijät ja sairaalalähteet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.