Mainos

Israel vetäytyi juuri ennen neuvotteluja

Israelin joukot ovat vetäytyneet Jeninin keskustasta Länsirannalta. Vetäytyminen tapahtui vain päivää ennen Lähi-idän rauhansuunnitelmaa koskevien neuvottelujen alkamista.

Israelin joukot ovat vetäytyneet Jeninin keskustasta Länsirannalta. Vetäytyminen tapahtui vain päivää ennen kun Yhdysvaltain apulaisulkoministerin David Satterfieldin oli määrä saapua maahan keskustelemaan Lähi-idän rauhansuunnitelmasta.

Myös palestiinalaisten hallitus kokoontui tänään keskustelemaan rauhansuunnitelmasta. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja hänen hallituksensa suhtautuivat periaatteessa suunnitelmaan myönteisesti, mutta sanoivat haluavansa vielä keskustella siitä muiden arabimaiden kanssa.

Lähi-idän "kvartetin", Yhdysvaltojen, EU:n, Venäjän ja YK:n, luonnostelemassa rauhansuunnitelmassa vaaditaan palestiinalaisten aseellisten hyökkäysten lopettamista, Israelin armeijan vetäytymistä miehitetyistä palestiinalaiskaupungeista, yhteisiä ponnisteluja lopullisen rauhansopimuksen aikaansaamiseksi ja itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamista Länsirannalle ja Gazaan vuoteen 2005 mennessä.

Palestiinalaiset vaativat tarkkailijoita

Palestiinalaisministerit kritisoivat kuitenkin esitystä istunnossaan, vaatien tiukempaa aikataulua, selvää kieltoa juutalaissiirtokuntien rakentamiselle sekä kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämistä alueelle.

Hallituksen täydellinen vastaus ehdotukseen on määrä toimittaa Satterfieldille tämän Lähi-idän kiertomatkan aikana.

Nimettömänä pysytelleiden palestiinalaislähteiden mukaan palestiinalaiset aikovat vaatia myös presidentinvaalien pitämistä samaan aikaan tammikuuksi kaavailtujen palestiinalaisalueiden parlamenttivaalien kanssa.

Yhdysvallat ja Israel ovat vastustaneet presidentinvaalien pitämistä tammikuussa, koska nopeasti pidetyt vaalit saattaisivat hyödyttää palestiinalaisten nykyistä presidenttiä Jasser Arafatia, josta kummatkin maat haluavat päästä eroon. Kvartetin rauhansuunnitelmassa mainitaan ainoastaan, että parlamenttivaalit tulisi pitää tammikuussa.

Väkivalta jatkui

Israelin pääministeri Ariel Sharon kielsi hallitustaan keskustelemasta viikonloppuna kvartetin rauhansuunnitelmasta. Yleisesti on kuitenkin tiedossa, että hallituksen tuoreimmat ministerit, puolustusministeri Shaul Mofaz ja ulkoministeri Benjamin Netanyahu, vastustavat suunnitelmaa.

Samaan aikaan kun Israelin ja palestiinalaisten parlamentit kokoontuivat, väkivalta jatkui. Kaksi palestiinalaista itsemurhapommittajaa räjäytti tänään itsensä Pohjois-Israelissa sen jälkeen kun Israelin rajavartijat huomasivat heidät ja yrittivät pidättää kaksikon.

Palestiinalaiset olivat liikkeellä autolla lähellä Metzerin kibbutsia, joka sijaitsee lähellä Länsirannan rajaa, kun rajapartio huomasi heidät ja käski kaksikkoa pysähtymään. Kun partio yritti pidättää miehiä, nämä räjäyttivät itsensä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.