Mainos

Israel vetäytyi Hebronista

Hebronin vanhassakaupungissa puhkesi väkivaltaisuuksia vain muutama tunti sen jälkeen, kun israelilaiset sotilaat olivat luovuttaneet päämajansa palestiinalaispoliisille tänään.

Sopimus, jonka mukaan 80 prosenttia Hebronista liitetään palestiinalaisten itsehallintoalueisiin, allekirjoitettiin virallisesti Jerusalemissa iltapäivällä. Palestiinalaisten pääneuvottelija Mahmoud Abbas sanoi tänään uskovansa, että Israelin hallituspuolue Likud hyväksyy Hebron-sovun jälkeen lopulta myös itsenäisen palestiinalaisvaltion Gazaan ja Länsirannalle.

Israelin parlamentti ratifioi myöhään eilen Hebronin vallansiirtoa koskevan sopimuksen. Sopimus hyväksyttiin lähes 12 tuntia kestäneen myrskyisän keskustelun päätteeksi äänin 87-17.

Vain pieni joukko ihmisiä oli paikalla seuraamassa, kun israelilaiset ja palestiinalaiset kättelivät toisiaan vallanvaihdon yhteydessä. Noin 150 palestiinalaista poliisia siirtyi entiseen israelilaisjoukkojen päämajaan, jonka salkoon nostettiin palestiinalaisten lippu. Rakennuksesta tulee kaupungin keskuspoliisiasema.

Hebronin juutalaissiirtolaiset kokoontuivat puolestaan suremaan kaupungin luovuttamista palestiinalaisten itsehallintoviranomaisille. Juutalaiset repivät vaatteitaan murheensa merkiksi. Juutalaiset sanoivat pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta.

Palestiinalaisille ulkonaliikkumiskielto

Israelin armeijan radion mukaan kymmenet palestiinalaiset heittivät juutalaismielenosoittajia suojelleita poliiseja kivillä ja pulloilla. Kukaan ei loukkaantunut, mutta protestin näyttämönä ollut torialue suljettiin ja sotilaat määräsivät palestiinalaisille ulkonaliikkumiskiellon. Se oli mahdollista, sillä tori sijaitsee vanhassakaupungissa alueella, joka on edelleen israelilaisten valvonnassa.

Arafat ehdotti kaksoispääkaupungin asemaa Jerusalemille

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ehdotti tänään, että Jerusalemista voisi tulla kahden valtion pääkaupunki. Itä-Jerusalem palautettaisiin ehdotuksen mukaan palestiinalaisille ja Länsi-Jerusalem pysyisi juutalaisilla.

-Kaupunki voi olla kahden valtion pääkaupunki, esimerkiksi Rooma on Italian pääkaupunki ja siellä sijaitsee myös Vatikaani, Arafat sanoi.

Israel vastustaa Jerusalemin jakoa, sillä se pitää kaupunkia juutalaisvaltion ikuisena pääkaupunkina. Israel liitti arabien Itä-Jerusalemin itseensä vuoden 1967 sodan jälkeen.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.