Mainos

Israel vapauttaa palestiinalaisvankeja

Israel ilmoitti vapauttavansa vangitsemiaan Hamasin ministereitä samalla kun Hamas ja Fatah -ryhmien väliset neuvottelut palestiinalaishallituksesta ovat edenneet.

Palestiinalaisten pääpuolueet ovat jatkaneet tänään neuvotteluja uuden, laajapohjaisen hallituksen muodostamisesta.

Hamasin ja Fatahin edustajat neuvottelivat Gazassa samaan aikaan kun Israel ilmoitti vapauttavansa 21 pidättämäänsä Hamasin jäsentä.

Pidätettyjen Hamasin jäsenten joukossa on useita palestiinalaishallinnon ministereitä, joita syytettiin kuulumisesta terroristijärjestöön. Vapauttamisesta päättänyt israelilaistuomari ilmoitti palestiinalaisten vankeuden jatkuvan vielä kaksi päivää, jotta syyttäjä voisi halutessaan valittaa päätöksestä.

Uuden hallituksen toivotaan helpottavan palestiinalaisalueiden vaikeaa taloudellista tilannetta. Länsimaat jäädyttivät avustuksensa palestiinalaishallinnolle sen jälkeen kun EU:n ja Yhdysvaltain terroristijärjestöksi luokittelema Hamas nousi hallitusvastuuseen viime keväänä.

EU kiittelee Hamasin ja Fatahin sopua

Pääministerinä ilmeisesti jatkava Hamasin Ismail Hania vakuuttaa, ettei uusikaan hallitus aio neuvotella suoraan Israelin kanssa. Hän on kuitenkin aiemmin sanonut, ettei Hamas vastusta Fatahiin lukeutuvan presidentti Mahmud Abbasin yhteydenpitoa Israelin johtoon.

Israel on asettanut neuvottelujen ennakkoehdoksi sen, että Hamas luopuu väkivallasta ja tunnustaa juutalaisvaltion olemassaolon. Lisäksi palestiinalaisten sieppaama israelilainen sotilas on vapautettava.

EU kiitteli Hamasin ja Fatahin neuvotteluja. Suomen hallitus toivoi kannanotossaan, että ryhmien sopu johtaisi palestiinalaisjohdon neuvotteluihin Israelin kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(11.9.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.