Israel uhkaa kiihdyttää hyökkäystään Gazaa

Israelin armeija on varoittanut Gazan asukkaita hyökkäyksen voimistumisesta. Israelilaisista koneista pudotettiin palestiinalaisalueelle lentolehtisiä, joiden mukaan Israel aikoo kiihdyttää hyökkäystään Hamasia ja muita palestiinalaisia äärijärjestöjä vastaan.

Lehtisten mukaan hyökkäysten kohteina ovat muun muassa tunnelit ja asevarikot koko Gazan alueella.

- Oman ja perheidenne turvallisuuden vuoksi pysykää kaukana terroristeista, asevarikoista ja aseista, arabiankielisissä lehtisissä varoitettiin.

Israel jatkoi Gazan moukarointia kolmatta viikkoa, ja palestiinalaistaistelijat puolestaan jatkoivat rakettihyökkäyksiään Israeliin. Taistelut eivät tauonneet kokonaan edes niiden kolmen tunnin aikana, jolloin humanitaarista apua oli tarkoitus saada perille gazalaisille.

Nälkiintyminen uhkaa

YK:n mukaan asukkailta on loppumassa tuore ruoka ja juomavesi. Useimmat tulevat toimeen enää säilykevarastoilla, jotka nekin uhkaavat ehtyä.

- Olemme saaneet tietoja, että jotkut ovat alkaneet polttaa huonekalujaan kyetäkseen leipomaan leipää ja keittämään ruokaa, kertoi YK:n pakolaisjärjestön edustaja.

Taistelut ovat tähän mennessä vaatineet yli 820 palestiinalaisen hengen. Israelilaisia on kuollut 13.

Yksi tuhoisimmista iskuista tänään osui Jabaljan pakolaisleirille, missä Israelin kranaatti surmasi palestiinalaistietojen mukaan kahdeksan palestiinalaista. Kaikki surmansa saaneet olivat saman perheen miespuolisia jäseniä, nuorin heistä 12-vuotias.

- Olimme kotona kun pommitukset alkoivat, kertoi Umm Mohammed, yksi iskusta hengissä selvinneistä.

- Pakenimme toiseen taloon, ja silloin panssarit aloittivat tulituksen. Moniin meistä osui.

Israel kiisti välikohtauksen.

Hamas saapui neuvottelemaan

Egyptissä jatkettiin lauantaina ponnisteluja tulitauon saamiseksi Gazaan. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tapasi Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja vaati tämän jälkeen Hamasia hyväksymään Egyptin tulitaukoehdotuksen.

Tapaamisessa keskusteltiin myös kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Gazan ja Egyptin rajalle.

Kairoon saapui Gazasta myös Hamasin valtuuskunta, joka odottaa lisävahvistuksia Syyriasta. Hamas on sanonut, ettei se suostu minkäänlaiseen tulitaukoon, joka ei merkitse Gazan saarron päättymistä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat