Mainos

Israel: Sata Hizbollahin taistelijaa kuollut

Taistelut Hizbollahin ja Israelin välillä ovat jatkuneet edelleen. Israelin arvellaan valmistautuvan pian maahyökkäykseen.

Israelin puolustusvoimien komentajan mukaan sata Hizbollahin taistelijaa on kuollut Israelin kymmenen päivää jatkuneessa hyökkäyksessä Libanoniin.

Komentaja, kenraaliluutnantti Dan Halutz, ei kertonut, miten Israelin armeijan on arvioinut kaatuneiden Hizbollahin taistelijoiden määrän. Hizbollah taas ei Halutzin mukaan ole paljastanut kaatuneidensa todellista määrää.

Nimettömän puolustusvoimien edustajan mukaan Israelin armeija olisi pitänyt niiden Hizbollah-taistelijoiden ruumiit, jotka ovat kuolleet Libanonin maaperällä viime päivien iskuissa.

Israel valmistautuu laajentamaan sotatoimiaan Libanonissa

Israel on kutsunut palvelukseen tuhansia reserviläisiä, minkä katsotaan ennakoivan ehkä maahyökkäystä. Israelilaislehti Haaretzin mukaan tuhansia Israelin sotilaita on jo ylittänyt Libanonin rajan.

- Armeija on kutsunut useita tuhansia reserviläisiä palvelukseen, jotta pystymme vahvistamaan joukkojamme Hizbollahia vastaan, sanoo Israelin armeijan edustaja.

Maariv-lehden haastattelema prikaatikenraali Alon Friedman veikkasi, että maahyökkäys alkaa piakkoin.

- On mahdollista, että lähipäivinä maaoperaatiomme lisääntyvät, hän arvioi.

Israel on useaan otteeseen vihjannut, että se saattaa laajentaa hyökkäystään Libanoniin nykyistä laajemmaksi maaoperaatioksi.Libanonin puolustusministeri Elias al-Murr puolestaan vakuutti televisiohaastattelussa, että Libanonin armeija valmistautuu puolustamaan maata, mikäli Israel tekee Libanoniin mittavan maahyökkäyksen.

Al-Murr myönsi kuitenkin, että Libanonin joukot jäävät jälkeen koossa verrattuna Israelin armeijaan. Libanonin armeijan vahvuus on 70 000. Asiantuntijoiden mukaan Libanonin armeijasta ei ole vastusta Israelille.

Israel kehottaa etelälibanonilaisia pakenemaan

Israelin sotilaskoneet ovat pudottaneet Etelä-Libanoniin lentolehtisiä, joissa asukkaita on kehotettiin lähtemään kodeistaan. Lentolehtisten mukaan asukkaiden pitäisi matkata 20 kilometrin päähän rajasta ollakseen turvassa Israelin pommituksilta.

Alueella asuu arviolta 300 000 libanonilaista, joista suurin osa on shiiamuslimeja.

Tuhannet Etelä-Libanonin rajanpinnassa asuvat ihmiset ovat ottaneet Israelin kehotuksen todesta ja paenneet kylistään kohti pohjoista. Pakolaisten virta pohjoiseen jatkui myös tänään.

Tulitaukoesitys torjuttiin

YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Israel ja Hizbollah ovat torjuneet molemmat YK:n pääsihteerin Kofi Annan ehdotuksen tulitauosta. Israel sanoo kuitenkin olevansa valmis etsimään kriisiin neuvotteluratkaisua yhdessä YK:n ja Yhdysvaltain kanssa.

Maa asettaa tulitauon ehdoksi sen, että Hizbollah riisutaan aseista. Lisäksi Iranin ja Syyrian pitäisi katkaista asetoimitukset järjestölle.

Annan on vaatinut, että Hizbollah vapauttaa vangitsemansa israelilaissotilaat tulitauon yhteydessä. Järjestö torjuu vaatimuksen.

- Hyväksymme ainoastaan tulitauon, johon ei liity ehtoja, ja sen jälkeen pitää aloittaa epäsuorat neuvottelut vankien vaihdosta, sanoo Hizbollahin parlamenttiedustaja Hussein Hajj Hassan.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.