EBU: Israel saa osallistua Ruotsin euroviisuihin

Maan kisakappaleessa on kokonaan uudet sanoitukset.

Euroopan yleisradioliitto EBU on antanut Israelille luvan osallistua euroviisuihin Malmössä toukokuussa, kertoi israelilainen uutissivusto Ynet torstaina.

Maan kisakappaleessa on kokonaan uudet sanoitukset, mutta sen melodia on sama kuin aiemmin. Hurricane-nimisen kappaleen esittää 20-vuotias venäläis-israelilainen Eden Golan.

Suomesta asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti.

EBU hyllytti Israelin aiemman kilpailukappaleen sen oletetun poliittisuuden vuoksi. Kappaleessa tulkittiin olevan äärijärjestö Hamasin lokakuun iskuihin liittyvä viesti.

Euroopan yleisradioliitto EBU vahvistaa STT:lle hyväksyneensä Israelin kappaleen toukokuussa järjestettävään Eurovision laulukilpailuun. 

Päätös tehtiin tarkan harkinnan jälkeen, EBU:n viestinnästä kerrotaan.

Presidentti puuttui peliin

Israel ilmoitti aiemmin pyytäneensä sanoittajia tarkistamaan kahden Eurovision laulukilpailuun ehdolla olevan kappaleen sanoituksia.

Israelin yleisradioyhtiö Kan kertoi lausunnossaan, että maan presidentti Isaac Herzog oli vaatinut "tarvittavia muutoksia" varmistamaan Israelin osallistumisen kevään Euroviisuihin.

Euroviisusäännöt kieltävät poliittisen sisällön. Kilpailun järjestäjät uhkasivat diskata Israelin, jos se olisi yrittänyt osallistua kisaan Hurricane-kappaleen aiemmalla versiolla nimeltään October Rain.

Vielä helmikuussa Israelin viranomaiset sanoivat, että maa jättäytyisi pois tämän vuoden Euroviisuista, jos kilpailun järjestäjät vaativat muuttamaan October Rainin sanoitusta.

Israelista tuli vuonna 1973 ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen maa, joka pääsi Euroviisuihin. Israelin osallistuminen ja Euroviisujen isännöinti ovat olleet säännöllisesti kiistanalaisia.

Israel on ollut Eurovision laulukilpailussa menestyksekäs. Se on voittanut mittelön neljä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat