Israel pyysi maan euroviisukappaleiden sanoittajia tarkistamaan lauluntekstejä

Kuinka poliittinen tapahtuma on Euroviisut? 10:02
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin helmikuussa, kuinka poliittinen tapahtuma Euroviisut on.

Israelin presidentti Isaac Herzog vaatii "tarvittavia muutoksia", jotta Israel ei jää kevään Euroviisujen ulkopuolelle.

Israel ilmoitti sunnuntaina 3. maaliskuuta pyytäneensä sanoittajia tarkistamaan kahden Euroviisuihin ehdolla olevan kappaleen sanoituksia. Israelin yleisradioyhtiö Kan kertoi lausunnossaan, että maan presidentti Isaac Herzog oli vaatinut "tarvittavia muutoksia" varmistamaan Israelin osallistumisen kevään Euroviisuihin.

Euroviisusäännöt kieltävät poliittisen sisällön. Kilpailun järjestäjät ovat uhanneet diskata Israelin, jos se yrittää osallistua kisaan kappaleella October Rain. Kappaleen sanoituksen on tulkittu viittaavan äärijärjestö Hamasin viime lokakuussa Etelä-Israeliin tekemän hyökkäyksen uhreihin.

Israelin viisukarsinnassa toiseksi sijoittui sävelmä Dance Forever. Myös tuon kappaleen sanoitus nähtävästi vaatisi muuttamista kelvatakseen Euroviisuihin.

Presidentti Herzogin sunnuntain ulostulo kertoo Israelin kannan muuttumisesta. Viime kuussa Israelin viranomaiset sanoivat, että maa jättäytyy pois tämän vuoden Euroviisuista, jos kilpailun järjestäjät vaativat muuttamaan October Rainin sanoitusta.

Tämän vuoden Euroviisut kisataan Ruotsin Malmössä toukokuussa.

Plakkarissa neljä voittoa

Yleisradioyhtiö Kan otti yhteyttä October Rainin ja Dance Foreverin sanoittajiin ja pyysi heitä muokkaamaan tekstit uudelleen "säilyttäen samalla taiteellisen vapautensa".

–  Uusien ehdotettavien tekstien joukosta Kan valitsee kappaleen, joka lähetetään Euroviisujen valvontakomitealle, jotta se hyväksyy Israelin osallistumisen kilpailuun, yhtiön lausunnossa sanottiin.

Valittu kappale, jonka esittää 20-vuotias venäläis-israelilainen Eden Golan, on määrä julkistaa 10. maaliskuuta.

Israelista tuli vuonna 1973 ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen maa, joka pääsi Euroviisuihin. Israelin osallistuminen ja Euroviisujen isännöinti ovat olleet säännöllisesti kiistanalaisia.

Nykyisin Australia on toinen maa, joka osallistuu Euroviisuihin Euroopan ulkopuolelta.

Israel on ollut viisuissa menestyksekäs, sillä se on voittanut mittelön neljä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat