Yle: Kolme hallintoneuvoston jäsentä vaatii Israel-boikottia Euroviisuihin

Euroviisujen ympärillä kohu kasvaa.

Euroviisujen ympärille tänä vuonna syntynyt poikkeuksellisen suuri kohu. Useat maat ovat vaatineet Israelin sulkemista viisujen ulkopuolelle Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan vuoksi. Euroopan yleisradiounioni EBU on jo vahvistanut, että Israel saa osallistua Euroviisuihin.

Yle uutisoi tänään, että Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet, Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Elisa Gebhard (sd.) toivovat Ylen vetäytyvän Euroviisuista, mikäli Israel saa osallistua. Hallintoneuvosto on poliitikoista koostuva, Ylen toimintaa valvova ryhmä.

Yle kirjoittaa, että kolmikko on lähettänyt kirjeen Ylen toimitusjohtajalle ja hallitukselle. 

Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen kommentoi asiaa.

– Hallintoneuvosto ohjeistaa halutessaan hallitusta, mutta se ei tapahdu yksittäisten hallintoneuvoston jäsenten kirjeiden kautta, Apunen kirjoittaa lähettämässään tekstiviestissä Ylelle.

Ylen osallistumisesta Euroviisuihin taas päättää Ylen johtoryhmä, ei hallintoneuvosto tai hallitus. 

Israelin viisukappale October Rain saatetaan hylätä poliittisen sanoman vuoksi, uutisoi israelilaismedia Ynet. Lehden mukaan EBU tutkii parhaillaan huolellisesti kappaleen sanoituksia ja prosessi on lehden mukaan hyvin luottamuksellinen.  

Israelin viisuedustaja Eden Golanin kappale piti julkaista jo viime viikolla. Lehden mukaan kappaleen julkaisua siirrettiin siksi, että EBU pyysi saada tarkistaa kappaleen sanoitukset, ettei se sisällä poliittisia kannanottoja.  

Lähteet ovat kertoneet Ynetille, että EBU aikoo hylätä kappaleen. Israelin yleisradioyhtiö Kan ilmoittaa verkkosivuillaan maan jäävän kokonaan pois tämän vuoden Euroviisuista, jos EBU ei hyväksy October Rain -kappaleen sanoituksia.

Euroviisut ovat tänä keväänä Ruotsin Malmössä ja suomea edustaa Windows95man. EBU vastaa Euroviisujen järjestelyistä ja tekee päätökset siitä, mitkä TV-yhtiöt osallistuvat Euroviisuihin. 

Lue myös:

    Uusimmat