Mainos

Israel on saartanut Gazan

Israel uhkasi jo aiemmin palestiinalaisia suurhyökkäyksellä, jos sunnuntaina siepattua israelilaissotilasta ei vapauteta. Nyt Gazan alue on täysin saarrettu, ja Israel uhkaa myös surmata Hamasin jäseniä.

Israel on saartanut Gazan kaistan painostaakseen palestiinalaisryhmiä vapauttamaan viikonvaihteessa siepatun israelilaissotilaan.

Kaikki rajanylityspisteet on suljettu, eikä alueelle tällä hetkellä voida viedä lainkaan elintarvikkeita, lääkkeitä tai muuta tavaraa. Saarto ulottuu myös merialueelle, jolla esimerkiksi kalastusalukset eivät pääse lainkaan liikkumaan.

Hallituksen edustajien mukaan Israel ei kuitenkaan suunnittele tunkeutuvansa alueelle tietyn aikarajan jälkeen eikä aio katkaista palestiinalaisilta veden- ja sähkönsaantia. Pääministeri Ehud Olmert arvioi sen sijaan, että polttoaine saattaa lähipäivinä loppua Gazasta saarron vuoksi.

Israel on lisäksi uhannut surmata maaliskuussa hallitukseen nousseen äärijärjestö Hamasin jäseniä.

Olmert on painottanut, ettei Israel edes harkitse palestiinalaisvankien vapautuksia.

Israelin ilmavoimat on hyökännyt Gazan keskustaan.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas on tuominnut sotilaan sieppaamisen ja vakuuttanut tekevänsä kaikkensa siepatun sotilaan löytämiseksi. Myös Hamas on vaatinut sotilaan vapauttamista.

Palestiinalaisryhmät eivät aio vapauttaa israelilaissotilasta

Palestiinalaisryhmät eivät aio vapauttaa sieppaamaansa israelilaissotilasta ennen kuin heidän vaatimuksiinsa on suostuttu, Kansan vastarintakomiteoiden (PRC) tiedottaja Abu Abir sanoo. Hän uhkaa ryhmän jatkavan sieppauksia.

PRC, Hamasin sotilaallinen siipi Ezzedine al-Quassamin prikaatit ja Islamilainen armeija hyökkäsivät sunnuntaina Israelilaissotilaiden asemapaikkaan, surmasivat kaksi sotilasta ja sieppasivat yhden. He vaativat Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisnaisten ja -lasten vapauttamista.

Israelin turvallisuuspalvelun virkamies sanoo Israelin tietävän, missä siepattua israelilaisranskalaista sotilasta pidetään.

Abu Abir kieltää Israelin väitteen. Hänen mukaansa sotilasta on mahdoton löytää.

-Jos israelilaiset aloittavat hyökkäyksen Gazaan, siitä tulee heidän hautausmaansa, Abir varoittaa.

Palestiinalaistilastojen mukaan Israelin vankiloissa on noin 9400 palestiinalaisvankia. Heistä 126 on naisia ja 300 alle 18-vuotiaita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.