Mainos

Israel lupaa vapauttaa 250 palestiinalaisvankia

Israelin pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tapasivat huippukokouksessa Egyptissä ensimmäistä kertaa huhtikuun jälkeen.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja kolmen arabijohtajan huippukokous Egyptin Sharm el-Sheikhissä eilen on johtanut tuloksiin, jotka saattavat parantaa Israelin ja palestiinalaisten välejä.

Olmert lupasi kokouksessa vapauttaa 250 Fatah-järjestöön kuuluvaa palestiinalaisvankia Israelin vankiloista.

Olmert sanoi vapauttavansa sellaisia vankeja, "joilla ei ole verta käsissään". Vapautuakseen vankien pitää luvata, etteivät he jatkossa osallistu terroritekoihin.

Vapautukset ovat kädenojennus kokoukseen osallistuneelle palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille, joka on Fatahin johtaja.

Olmertin ja Abbasin tapaaminen oli ensimmäinen laatuaan huhtikuun jälkeen. Heidän lisäkseen kokoukseen osallistuvat Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja Jordanian kuningas Abdullah II.

Neuvotteluehdotuksia ja syytöksiä

Huippukokous oli vahva tuen osoitus Abbasin hätätilahallitukselle, joka muodostettiin ilman Hamasia. Abbas ehdotti kokouksessa Olmertille, että he aloittaisivat vakavamieliset rauhanneuvottelut.

Palestiinalaispresidentti toivoi ennalta sovittavan aikataulun mukaan eteneviä neuvotteluja, jotka tähtäisivät itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamiseen.

Abbas vetosi Olmertiin, jotta tämä ei päästäisi käsistään "historiallista tilaisuutta" solmia rauha palestiinalaisten kanssa.

Egypti puolestaan syytti kokouksessa Israelia kovin sanoin väkivallasta palestiinalaisalueilla.

- Israelin hyökkäykset, palestiinalaisten kärsimys, Gazan tapahtumat, kaikki todistavat sen, että rauhan puute on saanut palestiinalaiset sotimaan keskenään sen sijaan, että he sitoutuisivat vastustamaan miehitystä, sanoi Mubarakin edustaja lehdistötilaisuudessa.

Mubarak vetosi palestiinalaisryhmiin, jotta nämä alkaisivat neuvotella keskenään.

Vetoomukseen vastasi heti illalla Hamasiin kuuluva palestiinalaisten erotettu pääministeri Ismail Hania, jota ei ollut kutsuttu kokoukseen.

Hania sanoi Hamasin olevan valmis aloittamaan vaikka heti neuvottelut muiden palestiinalaisryhmien kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.