Mainos

Israel keskeytti neuvottelut iskun vuoksi

Israelin pääministeri Ehud Barak määräsi tänään sotilasedustajansa poistumaan Hizbollah-järjestön ja Israelin tulitaukosopimusta valvovan kansainvälisen ryhmän kokouksesta Etelä-Libanonissa. Ulosmarssin syynä oli ääri-islamilaisen Hizbollahin tuore isku israelilaisiin kohteisiin. Kokouslähteiden mukaan Israelin ulosmarssin jälkeen kaikki muutkin kokouksen osanottajat poistuivat paikalta.

Ryhmän työskentelyn jatkaminen jäi tänään epäselväksi. Ryhmän oli tarkoitus kokouksessaan keskustella tavoista, joilla Etelä-Libanonissa puhjenneiden väkivaltaisuuksien leviäminen saataisiin estettyä. Israelin ja Libanonin sotilasedustajien lisäksi tapaamiseen olivat tulossa Syyrian, Yhdysvaltain ja Ranskan edustajat. Ryhmän tehtävänä on valvoa vuonna 1996 solmittua sopimusta, joka mm. kieltää hyökkäykset siviilikohteista ja siviilikohteisiin. Tulitaukosopimus solmittiin sen jälkeen kun Israel oli hyökännyt shiamuslimeja vastaan ja noin 200 libanonilaista oli saanut surmansa.

Uusi isku

Israel on tällä viikolla kohdistanut Libanoniin kiivaimmat iskut kahdeksaan kuukauteen. Israel ryhtyi hyökkäykseen sen jälkeen kun ääri-islamilaiset Hizbollah-sissit olivat lyhyessä ajassa surmanneet kuusi israelilaissotilasta. Tuorein isku sattui tänään, kun yksi israelilaissotilas kuoli ja toinen haavoittui Hizbollah-sissien iskussa tänään, kertoivat Etelä-Libanonin armeijan lähteet.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan kansainvälisen valvontaryhmän perjantainen hätäkokous olisi ollut erittäin tärkeä. Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain tarkoituksena oli painostaa kaikkia osapuolia maltillisuuteen niin, että Lähi-idän rauhanprosessi saataisiin raiteilleen. Israelin kansliaministeri Haim Ramon uhkasi eilen, että Israel iskee sissien lisäksi myös Libanonin perusrakenteita vastaan, jos israelilaisia sotilaita vastaan hyökätään. Tämä olisi vastoin vuoden 1996 tulitaukosopimusta. Pääministeri Ehud Barakin neuvonantaja Danny Yatom korosti hetkeä myöhemmin, että Israel on kyllä valmis noudattamaan sopimusta, jos "terroristitkin" noudattavat sitä.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.