Mainos

Israel julisti Gazan vihollisalueeksi

Israel aikoo muun muassa katkaista Gazan sähkön- ja vedenjakelun estääkseen alueelta tulevat Hamasin raketti-iskut.

Israel on julistanut Hamas-järjestön hallitseman Gazan vihollisalueeksi. Israelin hallitus voi päätöksen perusteella rajoittaa entisestään polttoainekuljetuksia Gazaan ja aiheuttaa katkoksia alueen sähkön- sekä vedenjakelussa.

Hamas syytti Israelin hallitusta Gazan puolentoista miljoonan asukkaan nälkiinnyttämisestä. Järjestö kertoi tulkitsevansa Israelin ilmoituksen sodanjulistukseksi.

- Jos Israel turvautuu sotilaallisiin toimiin Gazaa vastaan, olemme valmiina kohtaamaan heidät. Emme antaudu. Taistelemme yhdessä koko kansan voimin, uhkasi Hamasin edustaja Fawzi Barhum.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanslia ei tarkentanut, koska pakotteita kiristetään. Viranomaisten mukaan Hamasin painostusta kovennetaan vähitellen.

- Gazan sähkönappulan pitäisi olla kytköksissä Qassam-raketteihin, vaati Shas-uskontopuolueen salkuton ministeri Jitzhak Cohen.

Israel pitää Hamasia vastuullisena siitä, että raketti-iskut ovat jatkuneet Gazasta Israelin puolelle. Viime viikolla palestiinalaistaistelijoiden hyökkäys haavoitti kymmeniä israelilaissotilaita Gazan kaistan pohjoispuolella.

Rice valmistelee rauhankokousta

Israelissa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice totesi myös amerikkalaisten näkevän Hamasin vihamielisenä. Hän vakuutti, ettei Yhdysvallat kuitenkaan hylkää "viattomia" palestiinalaisia.

Rice tapaa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin huomenna Länsirannalla.

Rice pohjustaa Jerusalemissa ja Ramallahissa Yhdysvaltain valmistelemaa rauhankokousta, joka on tarkoitus järjestää marraskuussa. Hänen mukaansa kokouksessa keskustellaan myös vaikeimmista kysymyksistä kuten Jerusalemin asemasta ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta.

Israelin joukot vetäytyivät Gazasta toissa vuonna 40 vuotta kestäneen miehityksen jälkeen. Hamasin ja Abbasin Fatah-liikkeen yhteenotot johtivat kolme kuukautta sitten siihen, että Hamas sai koko Gazan hallintaansa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.