Mainos

Israel jatkaa vetäytymistään

Tuhansien sotilaiden kerääminen rauhanturvatehtäviin Etelä-Libanoniin on osoittautunut kinkkiseksi urakaksi YK:lle. Jopa Ranska on osoittanut epäröinnin merkkejä.

Ranska lähettää pikaisesti 200 rauhanturvaajaa lisää Libanoniin, kertoo maan presidentti Jacques Chirac. Ranskan odotetaan päättävän pian myös YK-joukkojen laajentamisesta.

Maalta on odotettu Libanoniin tuhansia sotilaita, mutta se ei ole tehnyt osallistumisestaan vielä lopullista ratkaisua. Ranskalla on Unifil-operaatiossa ennestään noin 200 rauhanturvaajaa.

YK toivoo, että Unfilin koko kasvaa nykyisestä 2000 sotilaasta noin 15 000:een.

Ranskan perääntyminen olisi YK-lähteiden mukaan vakava takaisku koko Unifil-tehtävälle. Luottamus tehtävän onnistumiseen voisi rapistua ja muut maat voisivat perua lupauksiaan joukkojen lähettämisestä. Joukkojen kokoamista voi vaikeuttaa myös Israelin vihjaus siitä, ettei se ehkä hyväksy rauhanturvaajia maista, joilla ei ole diplomaattisuhteita sen kanssa.

Israelin vetäytyminen jatkuu

Libanonin armeijan joukot ovat tänään saapuneet vuosikymmenten tauon jälkeen maan eteläosaan samalla kun Israelin armeija on jatkanut vetäytymistään. Israel on luovuttanut YK:n rauhanturvaajille kaksi kolmasosaa miehittämistään alueista. Libanonin joukot puolestaan ovat ottaneet hallintaansa 30 kylää.

Vetäytyminen jatkuu sitä mukaa, kun YK:n Unifil-joukot ja Libanonin armeija ottavat loputkin alueesta hallintaansa. Israelin armeijan tiedottaja arvioi, että joukkojen poistumiseen kuluu useita päiviä.

Libanonin armeija uskoo puolestaan ehtivänsä Israelin rajalle huomisaamuun mennessä. Ensimmäiset joukot saapuivat maan eteläosaan tänä aamuna. Libanonin hallitus on lähettänyt maan eteläosaan 15 000 sotilasta, joiden on tarkoitus ottaa haltuunsa Hizbollahin tukialueita.

Hizbollah: Iran ja Syyria auttoivat

Hizbollah-järjestön poliittisen siiven edustajan mukaan järjestö sai apua Iranilta ja Syyrialta taistelussa Israelia vastaan.

Hizbollahin taistelijat lataavat raketinheitintä.

- He ovat liittolaisiamme ja olemme ylpeitä siitä. Nämä valtiot auttoivat meitä voittamaan Israelin, kiittelee Ahmed Melli venäläisen Izvestija-lehden haastattelussa.

Mellin mukaan Hizbollah menetti kuukauden kestäneissä taisteluissa Israelin kanssa noin sata jäsentään, mutta heistä yksikään ei kuulunut järjestön johtoportaaseen.

Melli huomautti samassa yhteydessä, ettei Hizbollah luota YK:hon, vaikka se hyväksyykin rauhanturvaajien tulon. Hän kuitenkin ihmetteli, miksi YK-sotilaita lähetetään ainoastaan Libanonin puolelle.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.