Mainos

Israel jatkaa huomenna ilmahyökkäyksiään

Israel aikoo jatkaa ilmahyökkäyksiään Libanoniin huomenna heti osittaisen tulitauon päätyttyä. Lisäksi maa on ilmoittanut laajentavansa maahyökkäyksiä alueella.

Israel ilmoittaa jatkavansa täysimittaisia ilmahyökkäyksiä Libanoniin varhain huomisaamuna.

Hyökkäykset Hizbollahin sissejä vastaan jatkuvat heti, kun Libanoniin julistettu 48-tuntinen osittainen tulitauko on ohi, kertoo oikeusministeri Haim Ramon.

Israel on pitänyt eilen ja tänään osittaisen tauon ilmapommituksissa. Tauon aikana on ollut tarkoitus selvittää sunnuntaista Qanan kylään tehtyä pommi-iskua, jossa kuoli 54 siviiliä. Uhreista valtaosa oli naisia ja lapsia.

Täysimittaiset iskut jatkuvat Israelin mukaan varhain huomenna alkaen kello kahdelta Suomen aikaa.

Maajoukot yhä syvemmälle Libanoniin

Aiemmin tänään Israelin hallitus hyväksyi maaoperaation laajentamisen yhä syvemmälle Libanoniin.

Hallituksen edustajan mukaan armeija ulottaa hyökkäyksensä jopa 30 kilometrin päähän rajasta. Toiset poliittiset lähteet ovat puhuneet 6-7 kilometristä.

Lue lisää Lähi-idän kriisin taustoista osoitteessa www.mtv3.fi/israel

Maahyökkäyksen laajennuksesta päätti yöllä Israelin hallitus. Armeijan radio kertoo, että palvelukseen kutsutaan lisää reserviläisiä. Joukot vahvistuvat noin 15 000 sotilaalla.

- Tulitaukoa ei tule lähipäivinä, sanoo pääministeri Ehud Olmert.

Israelin armeija on kehottanut Libanonin Litanijoen pohjoispuolen asukkaita lähtemään seudulta. Armeijan tiedottajan mukaan alueelle on pudotettu asiasta kertovia lentolehtisiä.

Evakuointikehotuksesta liikkui päivän aikana ristiriitaisia tietoja. Sekä sanomalehti Maarivin verkkosivut että Channel 2 -kanava olivat kertoneet Israelin levittävän evakuointikehotusta, mutta ensikommenteissaan armeija kiisti asian. Myöhemmin se kuitenkin pyörsi sanansa.

- Litanijoen pohjoispuolella on muutamia paikkoja, joissa tiedämme Hizbollahin toimivan ja sinne lehtisiä on viety, tiedottaja kertoo.

Israel: 400 Hizbollahin taistelijaa kuollut taisteluissa

Hizbollah-järjestön lippu

Israelin ministeri Yitzhak Herzogin mukaan jopa 400 Hizbollahin taistelijaa on saanut surmansa kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa Libanonissa.

Juuri häntä ennen oikeusministeri Ramon kertoi, että israelilaiset joukot ovat surmanneet noin kolmesataa Hizbollahin taistelijaa.

Uusimmissa hyökkäyksissään Israelin armeija kertoo surmanneensa 20 Hizbollahin taistelijaa. Taistelut käytiin kolmessa libanonilaisessa kylässä lähellä Israelin rajaa. Libanonilaiset lähteet kertoivat aiemmin, että Israelin hyökkäys olisi edennyt noin kilometrin verran.

Israelin ilmavoimat iskivät aikaisin aamulla myös Syyriaan johtaville teille Koillis-Libanonissa. Libanonin poliisi kertoi iskuista, mutta ei maininnut mahdollisista uhreista. Syyrian rajan tuntumassa sijaitsevien Hermelin ja Qaan libanonilaiskylien tiet vastaanottivat useita iskuja yön aikana. Israel pitää aluetta Hizbollahin tukikohtana.

Syyria on nostanut armeijansa valmiutta sen jälkeen, kun Israel teki ilmaiskuja lähelle maan rajaa. Iskut kohdistuivat Syyriaan johtaville teille.

Etelä-Libanonissa kolme israelilaissotilasta on kuollut yhteenotoissa, kertoo paikallinen televisio.

Iranilaisjohtaja kehottaa aseistamaan Hizbollahia

Iranin korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja kehottaa islamilaisia maita toimittamaan aseita Hizbollahin taistelijoille Libanoniin.

- Me odotamme muslimimaiden toimittavan Hizbollahille erilaista apua, kuten aseita, lääkkeitä ja ruokaa, sanoo ajatollah Ahmad Jannati iranilaisen uutistoimisto ISNA:n mukaan.

Kehotus poikkeaa Iranin tavanomaisesta linjasta, sillä maa on luvannut virallisesti Hizbollahille vain moraalista tukea. Länsimaat ja Israel ovat kuitenkin syyttäneet Irania järjestön rahoittamisesta ja aseistamisesta.

YK: Avustuskuljetukset takkuavat

Israelin iskun jälkiä libanonilaisessa Qanan kylässä maanantaina

YK:n mukaan avustuskuljetukset Etelä-Libanoniin eivät ole edistyneet, koska Israelilta ei ole saatu riittäviä turvatakuita.

YK:n tiedotuksesta Libanonissa vastaavan Khaled Mansurin mukaan YK pyrkii saamaan turvatakuun jokaiselle maakuljetukselle. Hänen mukaansa täksi päiväksi on suunniteltu kolmea avustussaattuetta, mutta niille ei ole vielä saatu lupaa.

- Alueella on suunnaton avun tarve, ja se kasvaa koko ajan, Mansur muistuttaa.

Myöskään Libanonin Punaisen Ristin työntekijät eivät ole päässeet taistelujen keskelle joutuneeseen Bint Jbeilin kaupunkiin. Avustuskuljetuksia vaikeuttaa myös se, että maasta on loppumassa bensiini, huomauttaa Maailman ruokaohjelma WFP.

Belgian puolustusministeriö puolestaan on kertonut, että Israel ei voinut luvata turvatakuita kahdelle Belgian suunnittelemalle avustuslennolle. Belgialaiset aikoivat lähettää kaksi sotilaskonetta Beirutiin lastinaan avustustarvikkeita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.