Mainos

Israel ja PLO syyttelivät toisiaan Albrightia odotellessa

Israel ja palestiinalaisviranomaiset syyttelivät tänään toisiaan Lähi-idän rauhanpyrkimysten syvästä kriisistä Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin lähtiessä virkakautensa ensimmäiselle Lähi-idän matkalleen. Albright vierailee vajaan viikon aikana ensin Israelissa ja sen jälkeen Syyriassa, Egyptissä, Saudi-Arabiassa, Jordaniassa ja mahdollisesti Libanonissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Albright aikoo avustajiensa mukaan puhaltaa uutta henkeä Israelin ja palestiinalaisten välisiin rauhanneuvotteluihin. Neuvottelut ovat olleet tuuliajolla siitä saakka, kun Israel alkoi maaliskuussa rakentaa juutalaisasuntoja arabien perinteisesti asumaan Itä-Jerusalemiin. Sen jälkeen ovat ilmapiiriä myrkyttäneet kaksi pommi-iskua, joissa on saanut surmansa 19 ja haavoittunut lähes 400 israelilaista. Iskuista on syytetty rauhaa vastustavia äärimuslimeja.

Israelilta vaatimuslista

Israel vaatii Yhdysvaltoja painostamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia murskaamaan islamilaiset ääriliikkeet palestiinalaisviranomaisten hallitsemilla alueilla. Palestiinalaisviranomaiset ovat Albrightin vierailun alla pidättäneet arviolta 35 terrorismista epäiltyä palestiinalaista, mutta tämä ei riitä Israelille.

Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanslia esitti tänään palestiinalaisviranomaisille kymmenkohtaisen vaatimuslistan turvallisuuteen liittyvistä toimista. Israel vaati palestiinalaisilta mm. täyttä turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa, palestiinalaispoliisin puhdistamista "terroristiaineksista" sekä väkivaltaa kannattavien tai harjoittavien ryhmien kieltämistä.

Arafatin tiedottaja Marwan Kanafani torjui Israelin vaatimukset naurettavina ja epärealistisina yrityksinä kiristää palestiinalaisia. Ne ovat Kanafanin mukaan myös veruke ei vain Albrightin vierailun vaan myös koko rauhanprosessin torpedoimiseksi.

Arafatin johtava avustaja Tayeb Abdel-Rahim kertoi, että palestiinalaisviranomaiset esittävät Albrightille 20-sivuisen asiakirjan kaikista Israelin, ja varsinkin fanaattisten juutalaisten, terroriteoista Palestiinan kansaa vastaan Netanyahun pääministerikaudella.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.