Mainos

Israel ja palestiinalaiset uudelleen neuvottelupöytään

Lähi-idän rauhanneuvottelut nytkähtävät uudelleen käyntiin kuukausia jatkuneen umpikujan jälkeen. Israel suostui tänään jatkamaan neuvotteluja aiemmin solmittujen itsehallintosopimusten toteutuksesta ja vapauttamaan miljoonien arvosta palestiinalaisviranomaisten jäädytettyjä varoja.

Pääministeri Benjamin Netanyahu kertoi, että neuvottelujen jatkamisesta ilmoitettaneen virallisesti, kun Israelin ulkoministeri David Levy ja palestiinalaisten neuvottelija Mahmoud Abbas tapaavat Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin johdolla YK:ssa huomenna. Tavoitteena on aloittaa uudelleen kahdeksassa yhteisessä komiteassa käytävät neuvottelut vuonna 1995 solmittujen itsehallintosopimusten toteuttamisesta.

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin edustajan mukaan palestiinalaiset tervehtivät tyydytyksellä neuvottelujen aloittamista uudelleen.

Lähi-idän rauhanprosessi on ollut pysähdyksissä puoli vuotta Israelin asutuspolitiikan ja palestiinalaisten äärijärjestöjen itsemurhaiskujen vuoksi. Heinäkuun 30. ja syyskuun 4. päivän iskuissa kuoli 20 israelilaista. Tekijäksi ilmoittautui ääri-islamilainen Hamas-järjestö, joka vastustaa rauhanneuvotteluja Israelin kanssa.

Netanyahun hallitus vastasi iskuihin katkaisemalla neuvottelut, jäädyttämällä palestiinalaisten varoja, eristämällä Länsirannan ja Gazan sekä kieltäytymällä jatkamasta joukkojen vetämistä Länsirannalta.

Palestiinalaiset pidättivät kymmeniä Hamasin aktivisteja

Netanyahu ilmoitti myös, ettei hän suostu jatkamaan itsehallintoneuvotteluja ennen kuin Arafatin johtamat palestiinalaisviranomaiset ryhtyvät tehotoimiin Hamasin terroristeja vastaan. Viime päivinä palestiinalaisviranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä epäiltyjä Hamasin aktivisteja ja sulkeneet 16 sosiaaliapua jakavaa Hamasin toimistoa.

Palestiinalaiset ovat puolestaan vaatineet Israelia lopettamaan juutalaissiirtokuntien rakentamisen arabialueille. Yhdysvallat on painostanut Israelia jäädyttämään rakennustyöt, mutta asiassa ei ole merkittävästi edistytty.

Netanyahu vakuutti viimeksi keskiviikkona, että hänen oikeistohallituksensa aikoo toteuttaa suunnitelmat satojen uusien kotien rakentamisesta juutalaisille Jordanjoen länsirannalle. Presidentti Ezer Weizman muistutti puolestaan tänään, että Israel rakentaa uusia asuntoja jo olemassa oleviin siirtokuntiin eikä siis ole perustamassa Länsirannalle uusia siirtokuntia.

Israelilainen Gush Shalom -rauhanjärjestö kehotti tänään kuluttajia boikotoimaan kaikkia israelilaisia tuotteita, jotka tulevat vuoden 1967 kesäsodassa miehitetyille alueille perustetuista siirtokunnista. Järjestö julkaisi noin 90 israelilaisen yhtiön nimet, joilla on toimintaa Länsirannalla, Gazassa, Itä-Jerusalemissa tai Golanin ylängöllä.

-Siirtokunnat ovat provokaatio, jotka vievät meidät kohti sotaa, järjestön johtajiin kuuluva Uri Avneri sanoi lehdistötilaisuudessa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.