Mainos

Israel ja palestiinalaiset palasivat neuvotteluihin

Ensi viikolla on tarkoitus valmistella huippukokousta, johon osallistuisivat Israelin pääministeri ja palestiinalaisten presidentti.

Israel ja palestiinalaiset ovat tänään käyneet korkean tason diplomaattisia keskusteluita Jerusalemissa. Osapuolet tapaavat jälleen ensi viikolla, kertoi palestiinalaisten neuvotteluministeri Saeb Erekat.

Erekatin mukaan seuraavassa tapaamisessa on tarkoitus valmistella huippukokousta, johon osallistuisivat Israelin pääministeri Ariel Sharon ja palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas. Israelin radion mukaan Erekat neuvotteli tänään Sharonin neuvonantajan Dov Weisglassin kanssa.

Israel jäädytti poliittisen tason neuvottelut viime torstaina, kun kuusi israelilaista kuoli palestiinalaisten iskussa.

Israelilaislehdistön mukaan Israel on päättänyt lopettaa toistaiseksi palestiinalaismilitanttien surmaamisen täsmäiskuilla, Lehdistö nojautui tiedossaan puolustusviranomaisten sanomaan.

Palestiinalaisjoukot Etelä-Gazaan vuorokauden sisällä

Palestiinalaiset poliisijoukot ovat alkaneet levittäytyä myös Etelä-Gazaan. Vuorokauden sisällä alueelle on määrä sijoittaa yhteensä 2 000 poliisia israelilaiskomentajien kanssa eilen tehdyn sopimuksen mukaisesti, kertovat palestiinalaiset turvallisuuslähteet.

Parikymmentä palestiinalaispoliisia on jo alkanut valvoa Tufahin aluetta, joka sijaitsee lähellä juutalaisten siirtokunta-aluetta. Se on ollut yksi kaikkein tulenarimmista paikoista Gazan kaistalla viime vuosina.

Juutalaissiirtolaiset kahakoivat päivällä israelilaispoliisien kanssa lähellä Neve Dekalin siirtokuntokuntaa, jossa Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset neuvottelevat poliisijoukkojen ryhmittymisestä. Aseistettujen palestiinalaisten tulo alueelle lisää suuttumusta siirtokunnissa, joissa vastustetaan Israelin suunnitelmaa tyhjentää Gazan siirtokunnat.

Tuhannet palestiinalaispoliisit ryhmittyivät viime viikolla Pohjois-Gazaan, kun palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas oli vaatinut ääriryhmien panemista aisoihin. Viranomaisten mukaan joukkojen tehtävänä on estää ääriryhmiä tekemästä iskuja Israelia vastaan.

Palestiinalaisryhmä uhkasi Israelia iskujen jatkumisella

Palestiinalainen ääriryhmä on uhannut jatkaa hyökkäyksiään ellei Israelin armeija lopeta iskuja ryhmän jäseniä vastaan vuorokauden sisällä.

Al Aksan marttyyrien prikaatit antoi varoituksen Gazassa sen jälkeen kun Israelin joukot olivat ampuneet yhden ryhmän jäsenen aiemmin päivällä Länsirannalla.

Palestiinalaiset ryhmittymät ovat viime päivinä pidättäytyneet iskuista Israelia vastaan palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin kanssa käytyjen neuvottelujen

tuloksena. Israel on sanonut vastaavansa rauhaan rauhalla, mutta jatkanut ratsioitaan Länsirannalla.

-Me vaadimme, että kaikki Israelin surmat, murhat ja tunkeutumiset palestiinalaiskaupunkeihin loppuvat 24 tunnin sisällä, Al Aksan marttyyrien prikaatien edustaja Abu Mohammed sanoi tiedotustilaisuudessa Gazan kaupungissa. Muussa tapauksessa ryhmä katsoo hänen mukaansa olevansa vapaa kaikista sitoumuksista ja valmis iskemään missä tahansa hyväksi katsomanaan hetkenä.

- Meidän veremme ei ole ainoa joka vuotaa ja hautajaisia ei pidetä vain palestiinalaisille, Mohammed jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.