Mainos

Israel iski Arafatin päämajaan

Israel on miehittänyt Ramallahin ja iskenyt Jasser Arafatin päämajaan. Israelin ja palestiinalaisten välillä on käyty rajuja taisteluita.

Israel on jälleen tunkeutunut palestiinalaisalueille.

Israelin armeija aloitti tänään laajan hyökkäyksen palestiinalaishallintoa vastaan. Israelin pääministeri Ariel Sharon ilmoitti Israelin pitävän palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia vihollisenaan.

Israelin toimet olivat kosto keskiviikkoiseen itsemurhaiskuun, jossa sai surmansa 22 israelilaista Netanyassa.
Israelin iskut olivat voimakkaimpia puolitoista vuotta kestäneen palestiinalaisten kansannousun aikana.

Israelilaispanssarit tulittivat palestiinalaistietojen mukaan tänään iltapäivällä tykein ja konekiväärein Arafatin päämajarakennusta Ramallahissa Länsirannalla. Asiasta kertoi palestiinalainen virkamies, jonka mukaan Arafatin henki oli vaarassa. Illalla Arafatin kuitenkin kerrottiin olevan edelleen hyvissä voimissa.

Israelin radion haastattelemat sotilaslähteet kiistivät kuitenkin tiedon sotilaiden ja Arafatin toimiston välisestä tulitaistelusta. Radion mukaan Arafat näyttää hakeutuneen päämajan alueella olevaan bunkkeriin. Israelilaissotilaat valtasivat useita päämaja-alueen rakennuksia ja kymmeniä palestiinalaisia pidätettiin. Alueen yläpuolella lensi myös armeijan helikoptereita. Israel otti haltuunsa koko Ramallahin kaupungin.

Rajuja yhteenottoja

Arafatin läheinen avustaja Nabil Abu Rudeineh oli kertonut qatarilaiselle al-Jazeera-televisiokanavalle, että israelilaiset sotilaat etenivät kohti Arafatin toimistoa ja taistelivat kiivaasti palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen kanssa. Illalla taisteluja käytiin uutistoimistojen tietojen mukaan huone huoneelta. Lisää panssarivaunuja oli sitä ennen tunkeutunut Arafatin päämajan alueelle.

Sairaalalähteiden mukaan tämänpäiväisissä yhteenotoissa olisi kuollut ainakin viisi ja loukkaantunut yli 50 palestiinalaista. Yksi israelilaissotilas sai surmansa ja neljä haavoittui. Väkivaltaisuuksia esiintyi ympäri Ramallahia. -Tilanne on hyvin vakava ja saattaa pahentua, Abu Rudeineh sanoi.

Myös Israelin kielenkäyttö koveni. -Arafat on vihollinen ja hänet eristetään tässä vaiheessa, Sharon sanoi aamulla. Hänen mukaansa israelilaisia joukkoja on nyt Arafatin päämajassa Ramallahissa ja ne tulevat toimimaan palestiinalaishallintoa vastaan "koko sen alueella".

Sharon kertoi, että Israel ryhtyy laajoihin toimiin terrorismista syyttämänsä palestiinalaishallinnon eristämiseksi. Sharon sanoi myöhemmin, että Israelin aloittamat sotilaalliset operaatiot kestävät useita viikkoja, kerrottiin Israelin radiossa.

Itsemurhaisku Jerusalemissa

Muuallakin Lähi-idässä väkivaltaisuudet jatkuivat tänään. Voimakas pommi räjähti Jerusalemissa. Itsemurhaiskussa sai surmansa kaksi ostoksilla ollutta ihmistä sekä iskun tehnyt palestiinalaisnainen. Haavoittuneita oli yli 20, joista kaksi sai vakavia vammoja, poliisi ja sairaalalähteet kertoivat.

Itsemurhaisku tapahtui supermarketissa Kiryat Yovelin alueella Länsi-Jerusalemissa. Palestiinalainen äärijärjestö Al Aksan marttyyrien prikaatit ilmoittautui Israelin radion mukaan iskun tekijäksi. Pommin räjäyttänyt nainen oli 18-vuotias. Silminnäkijöiden mukaan räjähdys aiheutti huomattavaa tuhoa. Joidenkin tietojen mukaan pommista jäi kuitenkin osa räjähtämättä. Kauppa oli räjähdyshetkellä täynnä ihmisiä tekemässä viime hetken ostoksia ennen sapatin alkamista.

Länsirannan alueella palestiinalainen mies sai surmansa räjähdyksessä. Mies oli yrittänyt asettaa pommia tien varteen lähellä juutalaissiirtokuntaa Jeninin kaupungin tienoilla, palestiinalaiset turvallisuusviranomaiset kertoivat.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.