Mainos

Israel hyväksyi YK:n päätöslauselman

Israel on hyväksynyt YK:n tuvallisuusneuvoston päätöslauselman sotatoimien lopettamisesta. Aiemmin osapuolet sopivat tulitauon alkavan huomisaamuna. Iskut ovat kuitenkin jatkuneet.

Israelin hallitus on hyväksynyt sotatoimien lopettamista vaativan YK:n päätöslauselman.

Pääministeri Ehud Olmert suositti hallitukselle päätöslauselman hyväksymistä. Lauselman mukaan sotatoimet lopetetaan ja Israelin joukot vetäytyvät Etelä-Libanonista. 24 ministeriä äänesti päätöslauselman puolesta ja yksi pidättäytyi äänestämästä.

Libanonin hallitus hyväksyi päätöslauselman eilen. Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah puolestaan on sanonut järjestön noudattavan tulitaukosopimusta. Nasrallahin mukaan Hizbollah aikoo kuitenkin jatkaa taistelua niin kauan kun Israelin sotilaat ovat Libanonissa.

Israel suostuu neuvottelemaan siepattujen vapauttamisesta

Israel aikoo aloittaa neuvottelut Hizbollahin sieppaamien kahden israelilaissotilaan vapauttamisesta, sanoo maan ulkoministeri Tzipi Livni. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Israelin edustaja on julkisesti myöntänyt maan taipuvan neuvotteluratkaisuun.

- Pääministeri itse nimittää henkilön, jonka tehtävänä on ottaa asia hoitoonsa. Meidän on lähdettävä mukaan prosessiin, mikä merkitsee neuvotteluja, Livni sanoi.

Aiemmin Israel on vaatinut sotilaiden vapauttamista ilman ehtoja. Taistelut alkoivat noin kuukausi sitten, kun Hizbollahin sissit sieppasivat kaksi Israelin sotilasta.

Hizbollahin aseistariisunnasta erimielisyyttä

Libanonin hallituksessa on ilmennyt erimielisyyksiä Hizbollah-liikkeen aseistariisunnasta. Hallitus joutui siirtämään täksi päiväksi suunniteltua kokoustaan eripuran vuoksi, kertovat libanonilaislähteet.

Hizbollah-järjestön lippu

Maan lehdistön mukaan Hizbollahin ministeri Muhammad Fneish oli jo eilen todennut muille ministereille, ettei järjestö aio luopua aseistaan vapaaehtoisesti.

- Antaa armeijan mennä ja etsiä aseita. Emme aio luovuttaa niitä, hänen kerrotaan sanoneen.

Tulitauko voimaan huomisaamuna

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi yöllä, että Israel ja Libanon ovat sopineet vihollisuuksien lopettamisesta. Sopimuksen mukaan sotatoimet lopetetaan huomenna maanantaina kello 8 aamulla Suomen aikaa.

- Olen erittäin iloinen ilmoittaessani, että maiden johtajat ovat sopineet taistelujen päättämisestä maanantaina, Annan sanoo antamassaan lausunnossa.

Annan kehottaa molempia osapuolia lopettamaan sotimisen mieluiten välittömästi ja kunnioittamaan näin turvallisuusneuvoston tahtoa, jotta siviilien kärsimykset saadaan loppumaan.

Virallisten lähteiden mukaan Israel aloittaa joukkojensa vetämisen Libanonista viikon tai kahden kuluttua. Asiasta kerrotaan israelilaisella Ynet News -nettisivuilla.

Sotatoimet Etelä-Libanonissa jatkuvat

Israel ja Hizbollah ovat jatkaneet sotatoimiaan päivän kuluessa. Israel on tehnyt ilmaiskuja yli 50 kylään ja kaupunkiin surmaten kahdeksan libanonilaista. Burj el-Shemalin kylässä pommitukset surmasivat siviiliä.

Hizbollahin raketti-isku puolestaan surmasi iäkkään miehen Yaaran kaupungissa.

Israelin armeija koki eilen suurimmat miestappiot sodan aikana, kun se kertoi menettäneensä päivän aikana 19 sotilasta. Viiden sotilaan pelätään kuolleen, kun armeijan helikopteri ammuttiin alas myöhään illalla Jaterin kylän liepeillä Etelä-Libanonissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.