Israel ei vetäydy

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti tänään, ettei Israel aio vetää lisää joukkojaan Jordanjoen länsirannalta perjantaihin mennessä kuten oli aiemmin sovittu. Netanyahu totesi hallituksensa istunnossa, että koska palestiinalaiset eivät ole toteuttaneet omaa osuuttaan sopimuksista, ei Israelkaan pane toimeen sopimusta joukkojen vetämisestä.

Netanyahu väläytti illalla ennenaikaisia vaaleja, ellei parlamentti tue hänen politiikkaansa maanantaina järjestettävässä äänestyksessä epäluottamuslauseesta.

Netanyahu kertoi tuovansa parlamentin eli knessetin hyväksyttäväksi ne ehdot, joiden toteutumista hän vaatii palestiinalaisilta, ennen kuin hänen hallituksensa vetää lisää joukkojaan Länsirannalta. -Ellei knesset hyväksy tätä maanantaina, meidän on mentävä ennenaikaisiin vaaleihin, pääministeri sanoi Likud-puolueensa kokouksessa.

Samassa kokouksessa puhunut ulkoministeri Ariel Sharon piti ennenaikaisia vaaleja väistämättöminä.

Suurimman oppositiopuolueen, työväenpuolueen, johtaja Ehud Barak torjui kuitenkin pääministerin tuenpyynnön ja piti ennenaikaisia vaaleja varmana. -Me olemme menossa vaaleihin. Mikä yhtenäisyyden hallitus on sellainen, joka on myöntynyt ääriainesten vaatimuksiin, murskaa talouden, murskaa yhteiskunnan, murskaa hallintonormit, Barak sanoi Israelin televisiolle.

Netanyahun oikeistohallituksella on parlamentissa äärimmäisen niukka enemmistö, 61-59. Likudista oikealle olevat puolueet ovat uhanneet kaataa hallituksen, jos se jatkaa Wyejoen sopimuksen toimeenpanoa.

Netanyahu: Ei riitä

Netanyahu ilmaisi hallituksensa istunnossa päivällä tyytyväisyytensä siitä, että palestiinalaisten kansallisneuvosto oli poistanut PLO:n peruskirjasta Israelin tuhoamista vaativat kohdat.

Hän sanoi kuitenkin pitävänsä tätä riittämättömänä ja vaati palestiinalaisia täyttämään joukon muita sopimusehtoja terroristien pidättämisestä mielenosoitusten tukahduttamiseen ja laittomien aseiden keräämiseen.

Istunnon jälkeen julkaistussa Israelin hallituksen lausunnossa syytettiin palestiinalaisia useista rikkomuksista Yhdysvalloissa lokakuussa solmittua Wyejoen sopimusta vastaan.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tuomitsi Israelin hallituksen päätöksen. Hän piti päätöstä ilmeisen vaarallisena ja arveli, etteivät Yhdysvaltain hallitus ja presidentti Bill Clinton hyväksy sitä.

Arafatin vieressä seisonut palestiinalaishallituksen ministeri Nabil Shaath ilmoitti kuitenkin, että palestiinalaiset aikovat edelleen täyttää oman osansa Wyejoen sopimuksen velvoitteista.

Netanyahu sanoi jo tavatessaan presidentti Bill Clintonin ja presidentti Jasser Arafatin tiistaina, että vetäytyminen Länsirannalta jatkuu vasta kun palestiinalaiset ovat panneet täytäntöön oman osansa sopimuksista.

Israel vaatii palestiinalaisia mm. luopumaan ensi toukokuuksi kaavaillusta itsenäisyysjulistuksesta ja hillitsemään väkivallanpurkauksia israelilaisia vastaan. Israel ja palestiinalaiset sopivat lokakuussa Yhdysvalloissa, että

Israel jatkaa joukkojensa poistamista Länsirannan palestiinalaisalueilta. Ensimmäisen vaiheen joukkojen vetämisestä Israel on jo toteuttanut, toinen vaihe oli määrä toteuttaa 18:nteen joulukuuta mennessä.

Netanyahun poliittinen tulevaisuus uhattuna

Laskettelulomalla Sveitsissä oleva Israelin valtiovarainministeri Yaacov Neeman esitti keskiviikkona eronpyyntönsä. Hän perusteli eronpyyntöään riitaisen hallituksen heikolla toimintakyvyllä. Neeman ei aio palata Israeliin ennen kuin eronpyyntö tulee voimaan kahden vuorokauden kuluttua.

Netanyahu tuli vuonna 1996 valtaan työväenhallituksen palestiinalaisten kanssa solmiman Oslon rauhansopimuksen vastustajana ja hän asetti oman poliittisen tulevaisuutensa vaakalaudalle allekirjoittaessaan Wyejoen sopimuksen yhdessä Arafatin kanssa.

Horjuvassa hallituksessa olevat kovan linjan kannattajat ovat ensimmäisen vetäytymisvaiheen jälkeen yhä äänekkäämmin arvostelleet sopimusta ja myös oppositio on kyseenalaistanut hallituksen toimintakyvyn.

Joukkojen vetäytymistä vastustavat jyrkimmät ääriuskonnolliset voimat ja uudisasukkaat, joiden mielestä Israelin ei pitäisi lainkaan luopua miehitetyistä alueista.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat