Mainos

Isometsä painottaa MM-hiihtojen sprinttiradan poikkeuksellisuutta: "Suorituksena täysin erilainen – Krista Pärmäkoskelta äärimmäisen fiksu päätös"

3:14
Tiistaisen Tulosruudun juttu torstaina alkavista Seefeldin MM-hiihdoista. 

Seefeldin MM-hiihtojen naisten sprinttirata tekee torstaina sivakoitavasta kilpailusta arvaamattoman, arvioi MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä. Samalla hän alleviivaa sitä, että Krista Pärmäkoski teki täysin oikean ratkaisun jättäessään kisan väliin

Naisten vapaan sprintti käydään Seefeldissä 1,2 kilometrin mittaisella radalla. Isometsän mukaan sprinttirypistys on poikkeuksellisen helppo.   

– Naiset hiihtävät radan suurin piirtein aikaan 2.20. Se on poikkeuksellisen lyhyt, nopea ja fyysisesti erittäin helppo rata, Isometsä aloittaa.   

– Tämä nostaa kisan erilaiseen valoon, sillä maailmancupissa saattaa olla jopa 3.30 kestäviä sprinttejä. Se on suorituksena täysin erilainen. Tämä antaa kilpailuun yllätysmomenttia. 

Isometsä pitää itse siitä, että rata on nopea, sprinttimäinen. Samalla hän palaa vielä Suomen suuren mitalitoivon Krista Pärmäkosken ratkaisuun jättää kisa väliin. 

– Helppo rata on varmasti yksi osasyy sille, ettei Pärmäkoski ole innostunut vapaan sprintistä niin paljon. Toinen on tietysti se, että hän haluaa satsata perinteisen parisprinttiin Kerttu Niskasen nousukunnon takia. 

– Pärmäkoski teki oikein jättäessään kisan väliin. Kun luin uutisen, niin olin tosi tyytyväinen Kristan puolesta. Äärimmäisen fiksu päätös, Isometsä summaa. 

Naisissa paljon mitaliehdokkaita

Kun kestävyysominaisuudet eivät ole niin suuressa osassa, naisten sprintistä on luvassa tasainen. Isometsä pudottelee kuitenkin muutamia erityisseurantaan otettavia nimiä. 

– Ruotsin Stina Nilsson on ollut ennakkosuosikki, mutta miten hän on pystynyt harjoittelemaan vamman tuoman kuukauden mittaisen kilpailutauon aikana? Nilsson on suuri arvoitus. 


– Ruotsilla riittää kuitenkin ehdokkaita: Maja Dahlqvist, Hanna Falk ja Jonna Sundling ovat kaikki älyttömän hyviä tällaisella helpommalla radalla. Norjan Maiken Caspersen Fallan osakkeita rata hieman laskee, mutta 20-vuotiaalle Kristine Stavås Skistadille rata sopii todella hyvin. Hänen nopeusominaisuutensa ja välityksensä ovat loistavat. Hän pystyy startista ottamaan aina keulat, ja kun rata on helppo, niin ohituksia nähdään varmaan aika vähän. Startti ratkaisee siis paljon. Lisäksi esiin on nostettava Sveitsin Nadine Fähndrich ja Yhdysvaltojen Sophie Caldwell.

– Tässä matkalla on eniten voittaja- ja mitaliehdokkaita mitä missään naisten kisassa Seefeldissä, Isometsä linjaa. 

Suomalaisista kisaan osallistuvat Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Laura Mononen.

– MM-kisoissa jokainen maa saa asettaa viivalle vain neljä hiihtäjää, joten kyllähän jokaisen suomalaisnaisen pitäisi 30:n parhaan joukkoon eli erävaiheeseen hiihtää. Tosin veikkaan, ettei kaikki suomalaiset ole kuitenkaan jatkossa. MM-debytantti Korva ja Lylynperä ovat Suomen valttikortit. Kyllönen ja Mononen eivät tule kerkeämään tuolla radalla.   

Kläbo ja kaksi muuta kovaa

Miesten 1,6 kilometrin lenkki on Isometsän mukaan kestoltaan ja vaatimustasoltaan lähempänä normaalia sprinttirataa. Heti alkumatkasta on yksi kova nousu, sen jälkeen erittäin kovavauhtinen lasku, ja lyhyelle loppusuoralle tullaan rajulla vauhdilla.

Mitalisuosikkeja on kolme. 

Johannes Hösflot Kläbo, Federico Pellegrino ja Aleksandr Bolshunov. Toisaalta tällainen kohtuullisen nopea sprintti pitäisi sopia myös Lucas Chavanat'lle ja muillekin ranskalaisille. Lisäksi muun muassa sveitsiläinen Jovian Hediger voi olla vahva. 


Ristomatti HakolaJoni Mäki, Anssi Pentsinen ja Lauri Vuorinen vastaavat suomalaispanoksesta. Heistä katseet kääntyvät Hakolaan, kaksien edellisten arvokisojen finalistiin. 

– Hakola on noussut nyt hyvään kuntoon, mikä antaa sprinttiin vähän suomalaisjännitettä. Ja sprintissähän voi aina tapahtua mitä tahansa. 

– Hänen pitää kuitenkin onnistua täydellisesti päästäkseen finaaliin. Mutta mahdollisuudet siihen on, Isometsä summaa. 

Sprintin karsinta käydään torstaina klo 13 alkaen. Erävaihe käynnistyy klo 15.30. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja