Hiihtolegenda Jelena Välbe raivostui jatkuvaan tenttaamisen: keskeytti tähtihiihtäjän vastauksen – "Tämä on ollut kuin sotaa"

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja, moninkertainen arvokisavoittaja, Jelena Välbe kyllästyi täysin dopingiin liittyviin kysymyksiin Venäjän joukkueen lehdistötilaisuudessa.

Hiihtäjistä paikalla olivat Sergei Ustjugov, Aleksandr Bolshunov, Natalia Neprjajeva ja Julia Belorukova. Kysymykset lähtivät heti dopingasioihin, sillä viime talven olympialaisista poissuljettu Ustjugov ei ole tällä kaudella pahemmin medialle kommentteja antanut.

– En vain ole halunnut olla avoin ja antaa haastatteluja, koska en päässyt olympialaisiin enkä saanut silloin medialta lainkaan tukea. Kukaan ei kirjoittanut, että ei ole hyvä, kun Sergei ei ole täällä.

Ustjugovilta kyseltiin myös sitä, onko hän saanut virallista selitystä sille, miksi hänet suljettiin kisoista pois. Kun Kansainvälinen Olympiakomitea julkaisi ennen Pyeongchangin kisoja kisoista suljettujen venäläisurheilijoiden listan, lausumassa todettiin, ettei urheilija välttämättä ole syyllistynyt dopingrikkeeseen.

– Se, miksei minua päästetty olympialaisiin on edelleen suuri salaisuus, ei ainoastaan minulle vaan kaikille. En ole vieläkään saanut mitään vastausta. Minusta tuntuu, ettei urheilijaa tueta ihmisenä ollenkaan, Ustjugov avasi tuntojaan.

Venäjän joukkueen tähdeltä Bolshunovilta kysyttiin kokemusta siitä, saavatko venäläisurheilijat kaiken dopingsyyttelyn keskellä riittävästi kunnioitusta tuloksistaan. Tässä kohtaa Välbe iski väliin ja pysäytti Bolshunovin ennen kuin hän ehti avata suutaan.

– Onko jollain todisteita, että venäläiset käyttävät dopingia, Välbe tivasi.

– Me olemme voittaneet kaikki tuomioistuimet ja toivon todella, että te laitatte nyt tämän kirjan kiinni ja takaisin kirjahyllyyn. Jos kaikilla olisi vähän kunnioitusta urheilijoita kohtaan, pian pitäisi lopettaa tästä aiheesta puhuminen.

Välbe on johtanut kolme vuotta Venäjän liittoa. Koko tuon ajan käynnissä on ollut jatkuva kuohunta, kun Venäjää on syytetty valtiojohtoisesta dopingohjelmasta, tukevin perustein. Välbe puolusti leijonanemona kaikkia venäläisiä hiihtäjiä.

– Tämä on ollut kuin sodankäyntiä ja minä olen ollut koko ajan tässä sodassa eturintamassa. Olen sanonut alusta asti, että totuus tulee esiin. Nyt lopetetaan tämä keskustelu ja keskitytään alkaviin kisoihin sekä näihin nuoriin menestyviin urheilijoihin, Välbe linjasi.

Myöhemmin myös Välbe painotti, ettei ole kuullut mitään virallista syytä sille, miksi Ustjugov suljettiin viime talven olympialaisista. Eri lajiliitot ovat pyrkineet todistamaan urheilijoidensa syyttömyyttä, mutta venäläisten maine kansainvälisessä urheilussa on tällä hetkellä yleisesti tahrittu.

Lue myös:

    Uusimmat