Näkökulma: Krista Pärmäkoskelta kova, mutta oikea päätös – Suomen mitalimahdollisuudet nousivat roimasti

Krista Pärmäkoski päätti jättää MM-kisojen avausmatkan, vapaan hiihtotavan sprintin väliin. Päätös voi säikäyttää, mutta se on täysin oikea, kirjoittaa MTV Urheilun Matti Nyrhinen.

Krista Pärmäkoski on Suomen paras naissprintteri. Mutta sprintti ei ole Krista Pärmäkoskelle paras matka. Pärmäkoski toisi ehdottoman varmasti paremman lopputuloksen MM-hiihtojen avausmatkalta kuin Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä tai Laura Mononen, mutta Pärmäkoskea ei kiinnosta olla päivän paras suomalainen.

Pärmäkoski haluaa mitaleita.

Suomen ykkösnaishiihtäjä on ollut tällä kaudella vapaan hiihtotavan sprinteissä kerran finaaleissa. Fakta on se, että ilman haavereita Pärmäkoskella ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia maailman sprinttitykkejä vastaan. Pärmäkosken vahvuudet ovat muualla.

Kun kisat on saatu torstaina käyntiin sprintillä, vasta sen jälkeen alkavat Pärmäkosken kisat. Lauantaina yhdistelmäkilpailu, sunnuntaina parikilpailu perinteisellä hiihtotavalla ja tiistaina 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Näistä kisoista jokaisessa Pärmäkoski voi haluamansa ottaa.

Vuosi sitten olympialaisissa hän oli yhdistelmäkisassa pronssilla. Samanvärisen tai kirkkaamman mitalin hakeminen Seefeldin laduilta ei ole helppoa, mutta mahdollista. 10 kilometriä perinteisellä on Kristan matka, siellä mikä tahansa on mahdollista.

Ja sitten välissä on parikilpailu. Vaikka kisaa kutsutaan myös parisprintiksi, luonne on täysin toisenlainen kuin itse sprintissä. Pitkien matkojen hiihtäjät ovat parisprintissä paljon kovempia tekijöitä, kun joukkueen molemmat jäsenet hiihtävät sprinttiladun viestinä kolme kertaa putkeen. Miettikääpä vaikka Iivo Niskasta.

Iso syy on äsken mainitun sisko, Kerttu Niskanen. Hän osoitti sunnuntaina Cognessa, että alkukauden rämpiminen on saatu selätettyä. Voitto perinteisen kympillä oli vakuuttava näyte Niskasen paluusta, vaikka kaikki huiput eivät olleetkaan mukana.

Niskasen menestys kuitenkin vaikutti varmasti Pärmäkosken päätökseen. Kun kilpasiskon perinteinen kulkee noin hyvin, on parisprintti mahdollinen mitalilaji. Paljon todennäköisempi kuin yksin hiihdettävä sprintti.

Pärmäkoski teki kovan, mutta oikean ratkaisun. MM-kisat alkavat naisten osalta neljällä kisalla kuuteen päivään. Urheilijan pitää ymmärtää omat vahvuutensa, mutta myös rajansa. Kun joku toinen käy hiihtämässä sprintissä finaaliin, muttei saakaan mitalia, on itsensä lataaminen henkisesti ja fyysisesti lauantaille kovan takana. Silloin Krista Pärmäkoski on valmis iskemään.

Lue myös:

    Uusimmat