Isoäitien parisuhdeneuvot – vinkkejä kestävään rakkauteen

Lue, mitä isoäidit haluaisivat aikuisten lastensa tietävän parisuhteen rakentamisesta ja vaalimisesta.

Kolmesti eronnut isoäiti Jackie Dashner jakaa saamiaan opetuksia Grandparents-verkkosivustolla. Leskeytyneen isoäitinsä neuvojen pohjalta kirjan How to Love an American Man: A True Story kirjoittanut Kristine Gasbarre puolestaan raottaa saamiaan vinkkejä Glo-verkkosivustolla.

Päätä ensin, mitä haluat elämältä

Jokaisella on sydämessään visio itsestään. Ennen kuin voi sitoutua toiseen ihmiseen, pitää päättää, mitä haluaa elämältään. Kun sen tietää, päättämilleen asioille pitää antaa huomiota. Vasta sitten on valmis parisuhteeseen. Oikeanlainen kumppani ei säiky itsensä tuntevaa miestä tai naista vaan pikemminkin rakastaa tätä sen takia enemmän.

Jaetut arvot ovat tärkeämpiä kuin jaetut mielipiteet

Jokaisessa suhteessa on asioita, joissa kumppanien mielipiteet eroavat toisistaan. Hyvä niin, sillä molempien kuuluukin olla yksilöitä. Tärkeintä on, kuinka samalla aaltopituudella ollaan isoihin arvoihin liittyvissä kysymyksissä. Onko pari samoilla linjoilla esimerkiksi terveyden, lastenkasvatuksen, uskonnon tai yleisen elämänasenteen suhteen? Tämä kertoo paljon rakkauden kestävyydestä.

Kumppanille omistautumisessa ja häneen hukkumisessa on ero

Joidenkin mielestä sitoutuneisuus omiin henkilökohtaisiin tavoitteisiin pelottaa potentiaaliset kumppaniehdokkaat pois. Varsinkin vahvojen naisten on ajateltu tuntuvan miehistä uhkaavilta. Todellisuudessa ilman omia kiinnostuksen kohteita ja identiteettiä parisuhteeseen helposti niin sanotusti hukkuu. Aidossa rakkaudessa kumppania ei rakasteta sen takia, että toinen pyrkii vaikka kokkaamalla, siivoamalla ja kaiken ”oikein” tekemällä olemaan paras mahdollinen puoliso, vaan yksinkertaisesti sen takia, että tämä on olemassa.

Kunnioittakaa toistenne kiinnostuksen kohteita

Kumppanien harrastukset eivät aina osu yhteen, eikä parisuhteessa eläminen tarkoita, että omistaan pitäisi luopua. Kun jatkaa yksin ja ystävien kanssa vietetystä ajasta nauttimista, tuo omaa innostusta ja mielenkiintoisia keskustelunaiheita myös parisuhteeseen. Kummankin on annettava toisilleen tilaa.

Älä kiirehdi naimisiin

Pariskunnan osapuolten kannattaa nauttia toistensa seurasta yksin ja ystävien kanssa ennen alttarille kiirehtimistä. Tutustukaa yhteisiin ja toisen omiin kiinnostuksen kohteisiin. Hyväksykää, että olette erilaisia. Keskustelkaa arvoistanne ja kommunikoikaa kuin aikuiset älkääkä tunneperäisesti syytellen. Jos tuntee, ettei toinen ole itselle oikea ihminen, kannattaa kuunnella vaistoaan ja olla tarpeeksi vahva menemään eteenpäin.

Luovu ideaalista

Nuoret parit usein haaveilevat ja näkevät yhteisen elämänsä tulevaisuudessa tietynlaisena ja tiettyyn suuntaan etenevänä. Jossakin vaiheessa ymmärretään, ettei elämä aina mene kuvitellusti eikä mielessä ollutta ihannetta ole olemassa. Tämän ei pidä antaa pelästyttää, sillä elämä muuttuu. Se ei tarkoita luovuttamista. Vaikka mielessä olleet asiat eivät toteutuisikaan, kaikki tulee olemaan ihan hyvin. Silloin, kun asiat eivät mene suunnitellusti, on hyvä hetki opetella rentoutumaan, tekemään uusia suunnitelmia, joustamaan ja hyväksymään väistämättömät muutokset.

Riidelkää reilusti

Useimmat riidat ja väärinymmärrykset voi välttää, kun aktiivisesti kuuntelee kumppaniaan ja antaa tämän selventää, mitä tarkoittaa. Suhteen molemmilla osapuolilla voi olla ihan yhtä pätevä mielipide, eikä heidän tarvitse olla samaa mieltä. Kuunteleminen kuitenkin osoittaa kunnioitusta ja vie jo pitkälle, mitä tulee suhteen kestävyyteen.

Päästä irti menneistä

Parisuhteessa tulee olemaan riitoja, suuriakin. On päiviä, jolloin molemmat huutavat toisilleen ja ehkä paiskovat oviakin. Lopulta kaikki tulee olemaan hyvin, kun muistaa yhden tärkeän asian: päästä irti vihasta. Vihaa on hyväksyttävää tuntea, mutta siitä kiinni pitäminen tuhoaa sekä ihmisen itsensä että parisuhteen. Pyydä anteeksi ja anna menneiden olla menneitä.

Muista: lähes kaikelle voi nauraa

Useimpien riitojen syy unohtuu jo ennen kuin ne sovitaan. Lähes kaikissa vakavissakin tilanteissa voi löytää jotakin, mille nauraa, ja siten nauttia elämästä enemmän.

Petaa sänky osoituksena rakkaudesta

Pienillä asioilla on suuri merkitys. Kun kumppani on vaikka pedannut sängyn tai viikannut pyykin kaappeihin, toiselle tulee hyvä mieli. Tällaisten asioiden ansiosta tietää, että on välitetty ja rakastettu.

Jakakaa kotityöt

Etsi kumppani, joka siistii jälkensä. Ei haittaa, vaikka sitä joutuisi aluksi pyytämään tai jopa opettamaan – joitakin pitää ”kouluttaa” enemmän kuin toisia. Anna kuitenkin toisen suorittaa tehtävä omalla tavallaan. Avulla on merkitystä, ei tekniikalla, jolla se annetaan.

Älä myöskään ärsyynny, jos toinen pyytää puolestaan sinua tekemään jotakin, kuten hakemaan pyykit kuivaushuoneesta tai tuomaan maitotölkin kaupasta. On molempien etu, että asiat hoidetaan sujuvasti yhteistyönä.

Lopeta syyllistäminen ja häpäiseminen

Ei ole kenenkään etu, että yrittää syyllistää tai häpäistä kumppaniaan toimimaan niin kuin itse haluaisi. Tällaisen manipulaation synnyttämä epäluottamus voi itse asiassa hajottaa suhteen. Kannattaa olla aito ja pyytää selvästi ja avoimesti sitä, mitä haluaa. Sen jälkeen pitää sitten hyväksyä vastaus, jonka saa. Se ei ehkä aina ole aivan sitä, mitä olisi toivonut, mutta voi silti olla ihan hyvä juuri niin.

Lähteet: Grandparents.com, Glo.com

Kuva: Colourbox.com

"Avioliitto ei välttämättä sovi kaikille"

Huhtikuussa 2014 Huomenta Suomessa keskusteltiin erojen syistä deittivalmentaja Mia Halosen ja psykologi Ilona Rauhalan kanssa. Katso lähetys alta.

Lue myös:

    Uusimmat