Mainos

Isän keksintö sai yli kymmenen vuotta sitten lyttäyksen – nyt Leo-Pekka Tähti tekee kovaa tulosta samalla innovaatiolla

24:23
Videolla Leo-Pekka Tähti Tulosruudun viikon vieraana.

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti otti viime kaudella käyttöönsä hanskojen sijasta käteen laitettavat kelauskapulat, joilla hän suorastaan murskasi vastustajansa viime kesän EM-kisoissa Berliinissä. Tähti myöntää yli kymmenen vuoden jälkeen Pekka-isän idean olleen oikeasti mullistava ajatus.

Käytännössä kelauskapula on käteen muotoiltu muotti, joilla tuolin pyöristä saa paremman otteen, mikä auttaa ennen kaikkea paremman maksiminopeuden saavuttamisessa. Tähti piti niitä alun perin liian hankalina lähtökiihdytykseen, joka oli koko uran ollut hänen vahvuutensa. Hanskoilla lähtö on helpompaa, mutta huippunopeus ei yllä samalle tasolle.

Lopulta Tähti alkoi paneutua apuvälineisiin Espanjan-leirillään ja huomasi kovan työn kautta niiden toimivan myös starteissa hyvin. Tähti on joutunut muuttamaan kelaamisessaan kyynärkulmaa hieman, jotta kapuloiden avulla saa kiihdytyksen kuntoon. Hän kertoo lajin välinekehityksestä Tulosruudun Viikon vieraana.

– Tässä on sinänsä vähän koomista, että oma isä teki vastaavanlaiset jo yli kymmenen vuotta sitten. Ja minä totesin vain nuorena miehenä, että en mä näillä osaa kelata. Sitten ne jäivät jonnekin mappi ö:hön, Tähti sanoo.

Nykyään noin puolet kelaajista käyttää kapuloita.

– Sitten ilmeisesti tullut vähän järkeä päähän itsellekin, niin aloin sitten kehitellä itselleni vastaavanlaisia kapuloita, hän myöntää.

Pekka Tähti rakentanut myös maailmanennätystuolin

Välinekehityksen onnistuminen on tuonut Tähdelle myös lisämotivaatiota lajin jatkamiseen. Hän aikoo kisata ainakin vielä ensi vuoden Tokion paralympialaisissa ja katsoa sitten jatkoa vuosi kerrallaan.

Isä Pekka Tähti ei ole enää aivan yhtä tiivisti mukana tuolien kehittelyssä kuin poikansa uran alkuvaiheilla, mutta yhä hänellä on iso rooli taustalla.

– Itse olen ollut siinä etuoikeutetussa asemassa, että isä tehnyt minulle muutaman kelaustuolin, ja olen kaikki ennätykseni tehnyt isän tekemällä tuolilla – muun muassa satasen maailmanennätyksen, Tähti sanoo yhteistyöstä.

– Tarkkaa työtähän se on. Toki isäkin on tehnyt muutaman vähemmän hyvän tuolin, ja minä olen sitten teilannut ne aika suoraan ja sanonut, että ”sori, tämä ei ole tarpeeksi hyvä”.

– Olen tosi perfektionisti oman lajin suhteen ja ymmärrän tietyt ominaisuudet, mitä siinä kelaustuolissa pitää olla. Sitten taas isä osaa tehdä sen tosi hyvin, hän jatkaa.

Samaan aikaan kelaustuoleja valmistavien tehtaiden tuotteet ovat ottaneet isoja harppauksia eteenpäin, joten kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta loppuun. Valmiisiin tuoleihin täytyy kuitenkin löytää oikea istuma-asento, jolla kropasta saadaan paras irti.

Leo-Pekka Tähden koko haastattelu on katsottavissa jutun videolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja