Mainos

Leo-Pekka Tähti otti lapsena paikkansa pihapeleistä: ”Kun kerran kävi try-outilla, niin epäilevät katseet alkoivat muuttua”

24:23
Videolla Leo-Pekka Tähti Tulosruudun viikon vieraana.

Kaksi vuotta sitten ensimmäisenä paraurheilijana Vuoden urheilijaksi valittu ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on jo lapsesta asti tottunut murtamaan muiden ennakkoluuloja. Hänet hyväksyttiin nopeasti mukaan vammattomien lasten pihapeleihin.

Viisi paralympiakultaa ja kolme maailmanmestaruutta urallaan voittanut Tähti hyväksyttiin oman kokemuksensa mukaan hyvin muiden joukkoon, vaikka asuinpaikka ja kaveripiiri vaihtuivat perheen muutettua Porissa asuinalueelta toiselle.

Tähti kertoo lapsuudenkokemuksistaan Antero Mertarannalle Tulosruudun Viikon vieraana. Hän kuvailee muiden leikkeihin sopeutumista jopa helpoksi, mutta se vaati myös häneltä itseltään rohkeutta mennä mukaan.

– Varmasti olen tehnyt jotain asioita itsekin oikein, koska kaveripiiri on hyväksynyt minut ihan normaalina, tavallisena vammattomana henkilönä mukaan pihapeleihin, Tähti sanoo.

– Totta kai se on vaatinut joissain määrin vähän uskallusta, että olet uskaltanut mennä sinne sen oman jääkiekkomailasi kanssa heilumaan toisten pihoihin ja kysynyt, että pääseekö pelaamaan.

Koeaika oli suoritettava

Tähti ei muista, että kukaan olisi koskaan torpannut pyörätuolissa istuvan pojan halua osallistua muiden leikkeihin. Epäilijät oli kuitenkin pystyttävä vakuuttamaan.

– Epäileviä katseita näki varsinkin silloin, kun alkoi yläaste ja muutettiin Porin Väinölästä Impolan omakotitaloalueelle, ja kaveripiiri vähän vaihtui. Mutta sieltä löytyi sitten ne muutamat, jotka sanoivat, että tänne ilman muuta mukaan, Tähti muistelee.

– Sitten kun kerran kävi niin sanotulla ”try-outilla”, niin alkoivat ne epäilevien katseet sitten vähän muuttua. Ihan makeita muistoja sieltä.

Tasavertainen kasvatus avain hyvään itseluottamukseen

Tähden mukaan kokemus tasavertaisuudesta muiden kanssa on tullut hänelle tutuksi jo kotikasvatuksessa. Synnynnäisen selkäydinvamman kanssa on pyrittävä elämään mahdollisimman normaalia elämää, mutta siinä paljon on kiinni omasta asenteesta.

– En ole varsinaisesti kokenut ikinä, että olisin erilainen. Kun se on synnynnäinen (asia), ja sinulle annetaan ne pelikortit käteen, sinulla on kaksi vaihtoehtoa, miten käytät ne.

– Minulla on kaksi vuotta vanhempi isosisko, ja hänet on kasvatettu tasavertaisesti minun kanssani. Minulla on ollut erittäin hyvä kaveripiiri lapsuudesta asti. Olen paljon harrastanut vammattomien lasten kanssa monipuolista urheilua, ja hirveä kilpailuvietti on ollut päällä.

– En ole antanut sen ikinä painaa takaraivoon, että olisin jotenkin erilainen, Tähti sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja