Isän ja äidin vuosien piina päättyi aikuisen pojan veitseniskuihin Vantaalla – veljen mukaan syytetty raivosi, ruinasi rahaa, kävi isän kimppuun ja sytytti tulipalon

Iäkkäiden vanhempiensa luona asunut mies tappoi raa’asti vanhempansa Vantaalla 2021 0:58
Video: Poliisin esitutkintamateriaali näyttää, kuinka kaksoismurhista syytetty viestitteli jatkuvasta rahan tarpeesta.

Vantaalla isänsä ja äitinsä raa'oista murhista epäilty 38-vuotias mies piinasi ja kiusasi vanhempiaan pitkään, ennen kuin lopulta tappoi molemmat. Murhaepäillyn veljien kertomuksista piirtyy kuva lohduttomasta tapahtumaketjusta.

– Isäni on puhunut jo vuosia pelkäävänsä, että veljeni tekee heille jotain, 45-vuotias isoveli kertoi poliisille.

– Vanhemmiltani vietiin vanhuus ja loppuelämähän heillä oli veljeni kanssa yhtä helvettiä. En anna tätä veljelleni anteeksi ikinä.

Tämä juttu perustuu MTV Uutisten läpikäymään poliisin esitutkintapöytäkirjaan.

Molemmat veljekset kertoivat poliisille, että keskimmäinen veljeksistä ei oikein pärjännyt elämässään. Hän yritti välillä asua omillaan, mutta palasi taas vanhempiensa hoteisiin.

Ennen surmatyötä 38-vuotias oli asunut vanhempiensa omakotitalossa jo muutaman vuoden ajan. Hänellä oli talossa oma huone.

Kinusi rahaa ja söi jääpit tyhjäksi

Isoveli kertoi lohduttomana poliisille, että pyysi vanhemmiltaan kaksoismurhaa edeltävän vuoden ajan jatkuvasti, että nämä passittaisivat 38-vuotiaan muualle asumaan. Vanhemmilla oli kuitenkin ristiriitainen suhde keskimmäiseen poikaansa.

Vaikka isä kertoi muille lapsilleen pelkäävänsä 38-vuotiasta, toisaalta hän vähätteli helposti tämän tekemisiä. Veljesten lempeäksi ja hyväsydämiseksi kuvailema äiti taas ei halunnut kuulla veljien moittivan keskimmäistä lastaan.

– Veljeni on siis kiusannut ja piinannut vanhempiani koko ajan heidän luona asuessaan. Hän on kinunnut rahaa, syönyt jääkaapit tyhjäksi, elänyt miten itse haluaa, raivonnut, rikkonut siellä tavaroita ja aiheuttanut vanhemmilleni pelkoa, isoveli kuvaili poliisille.

Miehen käytös muuttui jatkuvasti arvaamattomammaksi.

– Hän ei ole ikinä auttanut vanhempiani missään tai maksanut mitään siellä asumisestaan. Hän on vain ollut tekemättä mitään ja juonut alkoholia ja vetänyt ties mitä päihteitä koko aikuiselämänsä ajan.

Isoveljen välit 38-vuotiaaseen katkesivat jo useita vuosia aiemmin. 37-vuotias pikkuveli oli enemmän 38-vuotiaan kanssa tekemisissä.

– Luulen tosin, että vanhempani eivät ole kertoneet minulle kaikkea, mitä siellä asunnossa tapahtui, koska he ovat halunneet suojella minua, pikkuveli sanoi poliisille.

Isä pelkäsi keskimmäistä poikaansa

Molempien veljien mukaan perheen isä pelkäsi keskimmäistä poikaansa. Isoveljen mukaan keskimmäinen veli kävi monta kertaa isänsä päälle.

– Hän on kaatanut isäni lattialle ja sitten se on ollut sellaista painimista. Jotain käsirysyäkin on joskus ollut, isoveli kertoi.

Hän arveli, että isä ajatteli pitkään pärjäävänsä keskimmäiselle pojalleen, jos tulisi fyysistä yhteenottoa. Keskimmäinen pojista oli veljeksistä isokokoisin.

Jokin aika ennen murhaa isää kuitenkin alkoi epäilyttämään oma pärjäämisensä, sillä hän huomasi iän heikentävän voimia.

Isoveljen mukaan keskimmäinen veljeksistä yritti muutama vuosi sitten polttaa vanhempien autotallin.

– Hän oli heittänyt tärpättiä johonkin halkokasaan, tuikannut sen tuleen ja lähtenyt menemään, isoveli kuvaili poliisille.

Isoveli ei muistanut, sammuiko palo itsestään vai sammuttiko isä sen. 

– Kunnolla se oli palanut kumminkin ja oli lähellä, ettei koko autotalli ollut palanut. En tiedä onko siitä poliisille asti tullut mitään ilmoitusta. 

Isä piilotteli lompakkoaan

Pikkuveljen mukaan hänellä oli läheinen suhde vuotta vanhempaan isoveljeensä aina armeijaikään saakka. Sitten isoveli alkoi käyttäytyä omituisesti.

– Hän saattoi kertoa tilanteista, joita ei oikeasti ollut tapahtunut. Ei hän varmasti tahallaan valehdellut niistä, vaan kuvitteli niiden oikeasti tapahtuneen, pikkuveli kertoi poliisille.

– Hän alkoi puhua itsekseen viimeisten vuosien aikana, ja välillä hän saattoi karjua asunnossa tai ulkona. Kuulin myös välillä, että hän puhui ulkona tupakalla yksinään vihaisella ääneltä, vaikka siellä ei ollut ketään muuta paikalla.

Pikkuveljen mukaan 38-vuotias varasti rahaa vanhemmiltaan, ja viime aikoina isä piilotteli lompakkoaan. Pikkuveli kertoi, että kerran 38-vuotias varasti äidin auton ja ajoi sillä Vaasaan.

Veljesten mukaan 38-vuotias raivostui vanhemmilleen aina, kun nämä vaativat häneltä jotakin tai puhuivat terveyteen liittyvistä asioista.

– Esimerkiksi soittamaan lääkäriin tai tekemään jotain, mikä olisi ollut hänelle hyödyllistäkin, isoveli kuvaili.

– Hän aina vaan huusi tyyliin, että "et puutu mun asioihin, saatanan ämmä" ja tällaista.

"Hän halusi vain dokata"

Molempien veljesten mukaan 38-vuotias oli lapsena tavallinen iloinen, nauravainen ja mukava poika. Sitten hän alkoi käyttäytyä oudosti.

Isoveljen mukaan keskimmäinen veljeksistä ei vain ottanut elämästään vastuuta.

– Hän halusi vain dokata. Hän oli luonteeltaan laiska ja tottunut pienestä pitäen saamaan kaiken anteeksi ja periksi, isoveli kuvaili poliisille.

Pikkuveli yritti kaikin tavoin kannustaa 38-vuotiasta, mutta mikään ei tuntunut auttavan.

– Vanhempani ovat aina olleet niin hyvä sydämisiä ja uskoneet hyvään ja ovat sitten aina ja antaneet veljeni asua siellä heidän luonaan ja auttaneet häntä, vaikka se on todella raskasta heille ollutkin, isoveli sanoi.

Äiti aneli soittamaan ambulanssin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus pohtii parhaillaan ratkaisuaan. Syyttäjä vaatii 38-vuotiaalle elinkautista vankeusrangaistusta kahdesta murhasta.

Syyttäjän mukaan mies puukotti 73-vuotiaan isänsä ja 71-vuotiaan äitinsä raa'asti kuoliaaksi, eikä soittanut ambulanssia vaikeasti loukkaantuneen äidin aneluista huolimatta.

Veriteot tehtyään 38-vuotias varasti vanhempiensa auton. Karkumatka tyssäsi nopeasti, kun hän ajoi ulos Vantaalla.

Syytetylle on tehty mielentilatutkimus ja häntä kuultiin oikeudessa etäyhteydellä Niuvaniemen psykiatrisesta sairaalasta.


Lue myös:

    Uusimmat