Mainos

Miksei sarjahukuttajaksi epäillyn piinaamaa miestä suojeltu? Uhrin äiti: "Hautajaisetkin piti pitää salassa"

Väkivaltaiseksi tiedetty kontiolahtelaismies haki uhrinsa luokseen vaikka vuodeosastolta. Esitutkinta piirtää karun kuvan siitä, miten terveysongelmista kärsinyt kolmekymppinen kirvesmies jäi miehen armoille, vaikka yritti saada itselleen suojelua muun muassa rikosilmoituksia tekemällä. Omaiset olivat voimattomia.

Lopulta hänet löydettiin kuolleena tuttavansa mökkirannasta heinäkuussa 2010.

51-vuotiasta kontiolahtelaismiestä syytetään kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä. Yksi epäselvissä olosuhteissa hukkuneista oli 32-vuotias Lauri*.

Pahoinpiteli ja pakotti töihin

Omaisten mukaan Laurin elämän viimeiset kuukaudet kuluivat pelon vallassa.

Siskon mukaan Lauri oli tavannut epäillyn keväällä 2010 pubissa. Tuon illan jälkeen kontiolahtelaismies kävi usein hakemassa Laurin kotiinsa tai mökilleen, vastoin Laurin tahtoa. Siskolle jäi käsitys, että Lauri pelkäsi, eikä olisi halunnut mennä miehen luokse.

– Lauri kertoi minulle, mitä kaikkea (epäilty) oli hänelle tehnyt. -- kuinka (epäilty) oli syöttänyt salaa juoman seassa hänelle lääkkeitä ja pakottanut navetalle töihin ja koska Lauri oli niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt töihin, niin (epäilty) pahoinpiteli Lauria lyömällä ja viskoi tätä seinälle, sisko kertoi poliisille esitutkinnassa.

Laurilla oli kohtelun seurauksena näkyviä pahoinpitelyvammoja. Hän kertoi siskolleen, miten epäilty oli muun muassa laittanut lamauttavia lääkkeitä hänen juomansa sekaan. Puhelimet kontiolahtelaismies keräsi vierailtaan usein pois, eikä Lauriin aina saatu päiväkausiin yhteyttä.

Siskolle jäi kuva, että Lauri lähti miehen matkaan, koska pelkäsi läheisilleen käyvän jotain. 

"Vahva elämänhalu"

Esitutkinnasta nousee esiin Laurin ja hänen perheensä voimattomuus tilanteen edessä. Lauri teki miehestä useita rikosilmoituksia, joista ainakin yhden sisältö on salattu esitutkintamateriaalissa. 

Laurin äiti kertoo olleensa läheisissä väleissä poikansa kanssa. He olivat tekemisissä lähes päivittäin ennen kuin sarjahukuttajaksi epäilty tuli Laurin elämään.

– Hän yleensä kertoi minulle, että mitä hän oli tekemässä tai mihin hän oli menossa, koska tiesi minun ja siskonsa olevan huolissaan hänestä, äiti kertoi häntä todistajana kuulustelleille poliiseille.

Äidin mukaan Laurista pidettiin, koska hän auttoi ihmisiä. Lauri oli taitava uimari, pellehyppääjä ja sukeltaja.

– Hänellä oli välillä psyyke rikki, mutta silti hänellä oli vahva elämänhalu. 

Harvinainen oikeudenkäynti

Sarjahukuttamisista epäillylle 51-vuotiaalle kontiolahtelaiselle miehelle luettiin viikolla syytteet Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa alkaneessa poikkeuksellisessa henkirikosoikeudenkäynnissä.

Syyttäjä vaatii miehelle tuomiota kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2007–2014 samassa vesistössä Viinijärvellä lähellä syytetyn mökkiä.

Epäilty on kiistänyt henkirikokset ja niiden yritykset.

Haki sairaalasta mukaansa

Äiti kertoi esitutkinnassa, miten hän oli saanut keväällä 2010 soiton, että hänen poikansa oli löytynyt parkkipaikalla olleesta autosta Liperistä ja tuotu keskussairaalassa.

Lauri oli sairaalasängyssään lääkärien ja sairaanhoitajien ympäröimänä, juuri heräämässä, kun äiti ja sisko saapuivat paikalle. Äiti ei kuitenkaan ehtinyt vaihtaa poikansa kanssa ainuttakaan sanaa, kun pahamaineinen tuttava ilmestyi sairaalahuoneeseen kaverinsa kanssa.

Mies ja tämän kaveri tarttuivat Lauriin kiinni ja raahasivat vuodepotilaan hissiin.

– En kerennyt siinä vaiheessa tekemään mitään ja olin ihan hölmistynyt siitä mitä tapahtui. Olin kyllä sanonut hoitajille, ettei (uhria) saisi laskea näiden miesten mukaan, mutta kukaan ei sitten pystynyt tekemään mitään. En usko, että (uhri) olisi millään tavalla pystynyt panemaan vastaan (epäillylle) tuossa tilanteessa.

– Näin vain kauhua Laurin ilmeessä, kun (epäilty) talutti häntä pois.

Äiti ja sisko yrittivät soittaa hätäkeskukseen, josta he eivät saaneet apua. Hätäkeskuspäivystäjä ilmoitti, että sairaanhoitajien tulisi soittaa tilanteesta hätäkeskukseen, ennen apua ei tulisi. 

Esitutkintamateriaalista ei käy ilmi, otettiinko sairaalasta yhteyttä poliisiin.

"Lauri halusi turvaan"

Myöhemmin äidille tuli useita puheluita ihmisiltä, jotka pyysivät soittamaan hätäkeskukseen, sillä poika oli vaarassa epäillyn luona. Joka kerta äiti soitti, mikä harmitti epäiltyä.

– (Epäiltyä) häiritsi hirveästi se, että hän tiesi, että me ollaan perheenä läheisiä ja että emme koskaan jätä Lauria teki tämä mitä tahansa.

Kerran Lauri joutui terveyskeskuksen vuodeosastolle. Lauri pelkäsi, että epäilty tulisi hakemaan hänet ja halusi turvaan. Lauri oli erikseen toivonut, ettei epäiltyä päästettäisi terveyskeskukseen vierailemaan hänen luonaan. Silti mies pääsi, useamman kerran.

Päivää ennen kuolemaansa Lauri kotiutettiin terveyskeskuksen vuodeosastolta: kotiuttaminen tapahtui normaalia aikaisemmin, jotta epäilty ei löytäisi Lauria. Yritys oli kuitenkin turha. Laurin naapuri kertoi, miten myöhemmin samana päivänä epäilty haki Laurin kotoaan kahden ystävänsä kanssa.

Syytteen mukaan Lauri yritettiin hukuttaa heti samana päivänä, mutta sivulliset ehtivät ensimmäisellä kerralla apuun, kun vahvasti päihtynyt mies joutui veden varaan epäillyn kanssa veneillessään.

Seuraavana päivänä Lauri kuoli. Hänet löydettiin hukkuneena epäillyn mökkirannasta.

Uhrin koti sotkettiin, outoja rituaaleja

Äiti meni poikansa kuoleman jälkeen tämän asunnolle. Se oli myllätty: paikat sekaisin ja kasteltu cola-juomalla, huonekaluja oli viillelty.

Erityisesti äiti kiinnitti huomiota poikansa tuhottuun sohvaan, jonka tämä oli ostanut isänsä perintörahoilla. 

– Uskon, että Lauri on kertonut tuosta sohvasta (epäillyllekin) ja senkin vuoksi (epäilty) on halunnut sen sohvan rikkoa kun tiesi, että se satuttaa myös meitä.

Äiti kertoi, että epäilty oli käynyt myös Laurin ukin kotipaikalla Laurin kuoleman jälkeen.

Talossa oli liimattu Laurin kuvia seinälle, pöydälle ja pöydän päälle nojaamaan kalja- ja viinapulloihin.

Uhrin vaatteita oli myös laitettu tuolien päälle esille. Talossa oli poltettu kynttilää ikään kuin siellä olisi juotu ja istuttu Laurin kanssa.

Omaisten pitkä piina

Epäilty on esitutkinnan mukaan kohdistanut runsaasti uhkailuja Laurin perheenjäseniin.

– Hän on käyttäytynyt uhkaavasti sanoen, ”ette tiedä aikaa eikä paikkaa, mutta se tulee se hetki”.

Uhkauksia käsiteltiin myös oikeudessa Laurin kuoleman jälkeen. Omaisten kauhuksi epäillyllä oli oikeudessa päällään Laurin vaatteet.

Äiti kertoi, miten Laurin hautajaisetkin piti pitää uhkailujen vuoksi hiljaisuudessa.

– Poliisit käskivät meitä pitämään salaiset hautajaiset Laurille, jottei (epäilty) tulisi paikalle.

Kontiolahtelaismies on käynyt myös Laurin haudalla.

– Hän yleensä heittää kaikkien muiden laittamat kynttilät ja kukat pois ja laittaa oman kynttilän tilalle.

Epäilty on kiistänyt esitutkinnassa ja oikeudessa syyllistyneensä henkirikoksiin tai niiden yrityksiin. Hänellä on kuitenkin tilillään kymmeniä lievempiä rikoksia, muun muassa uhkailuja ja väkivaltarikoksia.

*Laurin nimi jutussa on muutettu. Kaikki haastateltavien lausumat ovat peräisin poliisin esitutkintamateriaalista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.