IS: Jopa puolet ravintoloista huijaa? Juusto ei olekaan juustoa

Suomalaisiakin kuluttajia saatetaan johtaa harhaan ravintoloissa.

Ruotsalaisen ruokakirjailijan Mats-Eric Nilsoninin uutuusteoksessa Suolainen lasku perehdytään ravintolamaailman huijauksiin. Nilsonin mukaan kuluttajat luulevat saavansa monissa ravintoloissa aitoa, kotitekoista ruokaaa, mutta jopa hienoissa ravintoloissa saatetaan todellisuudessa käyttää puolivalmisteita ja eineksiä.

Helsinkiläisravintola Murun ravintoloitsija, televisiostakin tuttu Henri Alén uskoo Suomessakin tapahtuvan vastaavankaltaisia ruokapetkutuksia. Alén arvio Ilta-Sanomille, että jopa 40-50 prosenttia ravintoloista ja ravitsemusliikkeistä käyttää ainakin jotain tuotetta, joka ei täysin vastaa nimeään.

– Pahin on ehkä pulverihollandaise. Parsakautena kun tarjotaan parsaa ja hollandaisea, pulverista tai napista tehty kastike on jo selkeää harhaanjohtamista, Alén toteaa Ilta-Sanomissa.

Huijauksia tapahtuu Alénin arvioiden mukaan lähinnä edullisissa ravintoloissa, koska nimekkäimmillä paikoilla ei ole varaa jäädä kiinni. Alénia ihmetyttää myös pizzaravintoloiden juustot. Ne ovat kokin mukaan usein juustosekoitteita, joita ei voi kutsua juustoksi lainkaan. Juustosekoitteet ovat juustonkaltaisia valmisteita, joiden valmistukseen käytetään juustoa muistuttavaa kasvisrasvavalmistetta.

Laki määrää, että ruokalistan tietojen on pidettävä paikkansa. Ilta-Sanomien haastatteleman, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehdon mukaan ruoassa käytetyt valmistus- ja lisäaineet on pystyttävä kertomaan asiakkaalle, jos tämä niitä kysyy. Ainesosia ei kuitenkaan tarvitse Lehdon mukaan kertoa aktiivisesti.

Lähde: Ilta-Sanomat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat