Suomen kalleimman elokuvan ohjaaja ei hetkahda lyttäyskritiikistä: "En tee elokuvia kriitikoille"

Timo Vuorensola on huojentunut mies 1:08
Timo Vuorensolalle on tärkeää, että elokuvan herättämä reaktio ei ole "ihan sama".

Timo Vuorensola suhtautuu kritiikkiin eri tavalla kuin ohjaajakollegansa Tuukka Temonen. Vuorensolan ohjaama toinen Iron Sky -elokuva maailmanensi-iltansa kuusi vuotta elokuvaprojektin alkamisen jälkeen.

Ohjaaja Timo Vuorensola, 39, aloitti työskentelyn Iron Sky: The Coming Race -elokuvan parissa vuonna 2013. Rahoitusongelmien ja monien muiden vaikeuksien jälkeen elokuva on vihdoin valmis.

Iron Sky: The Coming Race sai maailmanensi-iltansa Helsingin Tennispalatsissa 16. tammikuuta 2019.

Elokuva on saanut elokuvakriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. MTV Uutisten arviossa todettiin, että "toinen Iron Sky -elokuva on scifi-komediaa, joka ei naurata". Helsingin Sanomilta Iron Sky: The Coming Race sai yhden tähden viidestä mahdollisesta. Kriitikon mukaan se on "hirveän huono elokuva".

Elokuvakritiikki nousi puheenaiheeksi syksyllä 2018, kun Tuukka Temosen ohjaama, Jari Sarasvuon elämään perustuvaa Valmentaja-elokuva sai ristiriitaisia arvosteluja. Eniten huomiota sai Helsingin Sanomien kriitikon yhden tähden arvio, jossa elokuvaa kuvailtiin "neukkaripöytään tilatuksi metripizzaksi, jonka hotkimisesta tulee huono olo".

Temonen ruoti Valmentajan saamaa kritiikkiä ja kriitikoita julkisuudessa. Hän piti Helsingin Sanomien arviota epäoikeudenmukaisena ja leimasi kriitikon menestymistä vääryytenä pitäväksi kommunistiksi.

Timo Vuorensola suhtautuu kritiikkiin eri tavalla kuin Tuukka Temonen.

– Minun mielestäni kriitikot tekevät omaa työtään eli kritisoivat, elokuvantekijät taas omaa työtään eli elokuvia. Eiväthän kriitikot elokuvantekijöille niitä arvosteluja kirjoita. Enkä minä tee elokuvia kriitikoille, Vuorensola kiteyttää.

– Tulen loistavasti toimeen kriitikoiden ja kritiikin kanssa. Kyllä minä voin mieluusti lähteä kahville kriitikon kanssa ja käynkin kriitikoiden kanssa kahvilla. Mutta ei minulla ole tarvetta keskustella omista tai muiden elokuvista siinä tilanteessa.

Vuorensola kertoo lukevansa arvosteluja mielellään.

– En ole hirveän usein samaa mieltä, mutta on mukavaa huomata, että löytyy erilaisia näkökulmia. Ainoa, mikä kritiikissä harmittaa, on se, että se on kuoleva bisnes, siitä ei pääse mihinkään. Nykypäivänä internet mahdollistaa sen, että kaikki ovat kriitikoita ja siinä viedään tavallaan laatukriitikoiden asemaa. Jokaisella on mahdollisuus sanoa mielipiteensä julkisesti, ohjaaja toteaa.

Iron Sky: The Coming Racen saama negatiivinen kritiikki ei yllätä Vuorensolaa.

– Sama juttu oli ensimmäisen Iron Skyn kanssa, kritiikkiä tulee joka laidalta. On yhden tähden arvioita, mutta myös viiden tähden. Ei se sinänsä kerro elokuvasta mitään muuta kuin yhden ihmisen mielipiteen. Tärkeintä on, että elokuvista kirjoitetaan.

Tärkeää Vuorensolalle on myös se, että elokuvan herättämä reaktio ei ole "ihan sama".

– Jos se on ihan sama, mitä sitä täällä kukaan tekee yhtään mitään. Parempi näin.

Iron Sky: The Coming Race -traileri 2:08
Iron Sky: The Coming Race -elokuva näyttää tältä.

Timo Vuorensola on huojentunut siitä, että Iron Sky: The Coming Race on kuuden vuoden työn jälkeen saanut maailman-ensi-iltansa.

– Tämä on ollut pitkä reissu. Fiilis on vapautunut, helpottunut ja mitä kaikkea. On vaikea tiivistää yhteen sanaan sitä, miltä tuntuu, Timo Vuorensola sanoo MTV Viihteen haastattelussa.

– Tässä on ollut aikamoinen rumba takana. Kaikki on kuitenkin jotenkin loppujen lopuksi loksahtanut paikoilleen ja se on todella hienoa.

Iron Sky -universumin tarina jatkuu. Seuraavan Iron Sky -elokuva The Ark: An Iron Sky Story saa tämän hetken tiedon mukaan ensi-iltansa tämän vuoden aikana.

– Universumin rajat ovat rajoittamattomat! Menemme johonkin suuntaan tämän kaiken kanssa. Juuri nyt fokus on Iron Sky: The Coming Racessa, sen saamiseen teattereihin Suomessa, sitten on edessä isot lanseeraukset Saksassa ja ympäri maailmaa, Vuorensola kertoo.

– Itselle ohjaajana tavallaan tämä markkinointi ja kaikki tämän elokuvan suhteen on tehty. Kiinassa kuvatun The Ark: An Iron Sky Storyn jälkityöt ovat nyt vauhdissa, mutta sekin on tosiaan jo kuvattu.

Elokuvantekijänä Vuorensolan mieli syyhyää takaisin kuvauspaikoille.

– Ja siellä taas toivoo, että loppuisipa tämäkin päivä jo. Mutta tämä kaikki muu on, no, kaikkea muuta, mutta kyllä se todellinen minä nauttii siellä pääkallonpaikalla olemisesta ja siitä, että pääsee tekemään luovia ratkaisuja.

Aikooko Timo Vuorensola tehdä vielä joskus jotain ihan muuta?

– Kyllä. Minulla on iso ajatus siitä olemassa. Iron Sky -elokuvissa vähän myös testailen erilaisia tyylisuuntia, että mikä toimii minulla ja mikä ei. Mutta mikä se suunta tulevaisuudessa sitten voisi olla? En tiedä. Olen enemmän leffa- kuin tv-mies. Minua kiinnostaa monenlaiset genret. Minun on toivottu ohjaavan kauhua, mutta se ei kiinnosta. Scifi-maailma tulee olemaan varmaan jatkossakin ainakin jollain tavalla läsnä, ohjaaja sanoo.

Kuulostaa siltä, että Vuorensolalla on jo olemassa uusia suunnitelmia.

– Niin. En voi valehdella, etteikö suunnitelmia olisi, mutta ei niistä voi eikä kannata puhua sen enempää. Hoidetaan nyt ensin tämä elokuva maailmalle. Jutellaan niistä muista jutuista sitten toiste.

Lue myös:

    Uusimmat