Kommentti: Vaikeuksien kautta valmistunut toinen Iron Sky -elokuva on scifi-komediaa, joka ei naurata

Iron Sky: The Coming Race -traileri 2:08

Useista viivästyksistä kärsinyt toinen Iron Sky -elokuva voi olla herkkua Timo Vuorensolan edellisistä elokuvista hullaantuneille. Katsojan nauruhermot saavat kuitenkin olla rauhassa.

Scifi-komedia Iron Sky sai ensi-iltansa vuonna 2012. Timo Vuorensolan ohjaama elokuva levisi yli 60 maahan.

Asetelma oli mainio: maapallo oli vähällä joutua kuussa asuvien natsien valtaan. Iron Sky oli kelvollisesti rullaavaa viihdettä ironisin ja mustan huumorin sävyttämin kääntein.

Kakkososassa Iron Skyn tapahtumista on kulunut 29 vuotta. Maapallo on tuhoutunut. Ihmiskunnan rippeet ovat asettuneet kuunatsien entiseen tukikohtaan kuuhun ja uutta toivoa etsitään tuhoutuneelta maapallolta lymyilevältä kuunatsipomolta saadun vinkin perusteella. Maan uumenista löytyy lopulta uusi vanha uhka.

Ensimmäinen Iron Sky tehtiin noin 7,5 miljoonan euron budjetilla. Tänään maailmanensi-iltansa saava toinen osa Iron Sky: The Coming Race valmistui noin kolme kertaa suuremman budjetin turvin (20 miljoonaa euroa).

Kolme kertaa edeltäjäänsä parempi se ei kuitenkaan missään nimessä ole – eikä yhtä hyvä.

Iron Sky: The Coming Race ei syntynyt kivuttomasti. Vuonna 2013 alkanut tuotanto sujui kuvausten osalta hyvin, mutta erinäisten taloudellisten ja tekijänoikeuksellisten haasteiden vuoksi jälkituotanto keskeytyi välillä lähes kahdeksi vuodeksi.

Tuotannon viivästyminen näkyy. Jos vuonna 2008 Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa hämmentäneen Sarah Palinin vitsiversio nauratti vielä neljä vuotta varsinaisen Palin-aallon jälkeen ensi-iltansa saaneessa ensimmäisessä Iron Sky -elokuvassa, toisessa osassa Stephanie Paulin esittämä hahmo ei kanna.

Kari Ketonen lihaksikkaan yläkroppansa paljastavana Vladimir Putinina nauratti Putouksessa vuonna 2014, mutta ei enää valkokangasmitassa viisi vuotta myöhemmin. Myös Applen tuotteiden uskollisten kuluttajien kustannuksella vitsailu on nähnyt parasta ennen -päiväyksensä. "Jobsistien" kultti tuntuu olleen hyvä idea, mutta se jää puolitiehen elokuvassa.

Iron Sky: The Coming Racen suuri ongelma on se, että se yrittää liian paljon. Hahmot jäävät ohuiksi. Lara Rossin, Udo Kierin ja Julia Dietzen esittämille hahmoille olisi suonut enemmän tilaa ja aikaa elokuvassa. Nyt nekin jäävät pintasipaisuiksi.

Toinen iso ongelma on se, että vaikka kyseessä on komedia, se ei naurata. Monissa kohtauksissa idea on selkeä, mutta jotain jää puuttumaan.

Vuorensolan aiemmista elokuvista isosti vaikuttuneille Iron Skyn kakkososa voi olla herkkua, mutta asiaan isommin vihkiytymättömälle katsojalle ei. Muutaman roolihahmon lisäksi elokuvassa ilahduttaa musiikki, josta ykkösosan tapaan vastaa vuonna 1980 perustettu slovenialainen avantgarde-yhtye Laibach.

Iron Sky -universumin seuraava elokuva on peräti 30 miljoonan dollarin budjetilla tehty kiinalais-suomalainen tuotanto The Ark – An Iron Sky Story, joka on jo kuvattu ja jonka pitäisi saada tämän hetken tietojen mukaan ensi-iltansa vielä tämän vuoden puolella.

Toivottavasti seuraava osa palauttaa universumin ykkösosan tasolle.

Lue myös:

    Uusimmat