Kolmas Iron Sky -elokuva tehdään Kiinassa – budjetista tulossa ennätyssuuri

Iron Sky -elokuvasarja saa jatkoa. Kolmas elokuva tehdään kokonaan Kiinassa.

Tuottaja Tero Kaukomaa ja ohjaaja Timo Vuorensola solmivat kesäkuussa sopimuksen kolmannesta Iron Sky -elokuvasta. Iron Sky: The Ark tuotetaan kokonaan kiinalaisella rahoituksella, ja kieli on pääasiassa kiina.

– Se on hyvin kiinalainen juttu, Kaukomaa kertoo.

– Kiinalaisilla oli valmis käsikirjoitus, joka istui ajatteluumme hyvin. Me muokkasimme sen sopimaan Iron Sky-maailmaan.

Kiinalaistuottaja Max Wang oli viimeksi mukana elokuvassa Wolf Totem, jonka ranskalainen Jean-Jacques Annaud ohjasi Kiinassa. Se maksoi yli 30 miljoonaa euroa ja siihen myytiin Kiinassa lippuja sadalla miljoonalla eurolla.

– Iron Sky: The Arkin budjetti on enemmän kuin kahdella aiemmalla Iron Sky-elokuvalla, Kaukomaa kertoo.

Ensimmäinen Iron Sky maksoi kahdeksan miljoonaa euroa. Jatko-osa Iron Sky: The Second Race on budjetiltaan peräti 17 miljoonaa euroa, mikä tekee siitä ylivoimaisesti kaikkien aikojen kalleimman suomalaisen näytelmäelokuvatuotannon. Edelle menee vain pelifirma Rovion rahoittama Angry Birds-animaatio.



Kiinan elokuvabisnes räjähdysmäisessä kasvussa 
Kiinan vaurastuva keskiluokka on löytänyt elokuvateatterit ja kasvuvauhti on huima. Maassa avataan uusia elokuvateattereita kirjaimellisesti joka päivä. Joillekin suurille Hollywood-tuotannoille Kiina on jo tärkeämpi rahanlähde kuin Yhdysvallat. Kiinan elokuvamarkkinoiden on arvioitu nousevan maailman suurimmiksi jo parin vuoden kuluttua.

– Kiinalaiset halusivat osaavan ohjaajan hankkeelleen. Max Wang oli seurannut Iron Skyta pitkään ja ollut innoissaan siitä, Kaukomaa kertoo.

– Kiinalaisten strategia on tuoda sinne tietyn tyyppisiä lahjakkuuksia. Kun käyrä menee ylöspäin, siellä nähtiin, että on aika aloittaa scifileffasarja.

Iron Sky-elokuvia tulossa lisää 
Toinen Iron Sky-elokuva ei ehdi teattereihin ennen kuin kolmannen kuvaukset jo alkavat. Iron Sky: The Second Raceen tehdään nyt erikoistehosteita, ja ensi-ilta on syksyllä 2017.

– Meillä on vahvasti kehitteillä myös kuunatsitrilogian päätösosa Iron Sky: The End Game. The Ark-hanke tuli vaan tähän väliin, Kaukomaa kertoo naurahtaen.

The Second Racen menestys ensi vuoden lopulla määrittää, mihin suuntaan tuoteperhe kehittyy. Suunnitteilla ollut televisiosarjakin saattaa saada silloin uutta tuulta purjeisiin.

Koska The Arkissa on Iron Sky-maailmaan sovitettu alkuperäistarina, se ei oikeastaan kuulu muiden elokuvien tarinajatkumoon.

– Sanotaan niin, että siitä alkaa Iron Skyn kiinalainen linja. Kuunatsitrilogia on erikseen, Kaukomaa sanoo.

– Kyllä toive on tehdä myös enemmän Iron Sky -elokuvia Kiinassa.


Lue myös:

    Uusimmat