Irlanti alistaa EU:n talouskurisopimuksen kansanäänestykseen

Irlanti ilmoitti tiistaina ensimmäisenä EU-maana järjestävänsä kansanäänestyksen tekeillä olevasta taloussopimuksesta.

Mitään takeita sopimuksen hyväksymisestä ei ole, sillä irlantilaisten tunteet EU:ta kohtaan eivät ole kovinkaan lämpimiä finanssikriisin ja rankkojen säästötoimien oloissa. Viime kuussa sopimusta kannatti 40 prosenttia ja vastusti 36 kyselytutkimuksessa, jonka Sunday Business Post teetti ennen tietoa kansanäänestyksestä.

Kansanäänestyksen ajankohtaa ei vielä tiedetä. Sitä järjestellään lähiviikkoina.

Sopimuksen tarkoituksena on jämäköittää EU-maiden budjettikuria ja luoda siten markkinoille luottamusta jäsenmaiden velanhoitoon ja taloudenpitoon. Tämä auttaisi pitämään valtionlainojen korot hallinnassa.

– Uskon vahvasti, että on irlantilaisten kansallinen etu, että sopimus hyväksytään, vetosi siihen liittymisestä muiden EU-johtajien kanssa sopinut pääministeri Enda Kenny tiistaina.

Ei sopimukselle voisi tarkoittaa, ettei Irlanti voisi jatkossa saada tukea kriisirahastoista, ja samalla sen jäsenyys eurossa voisi tulla kyseenalaiseksi.

Taloussopimus sinänsä ei kaadu Irlannin tai minkään yksittäisen maan vastustukseen, sillä se voi tulla voimaan 12 maan hyväksynnästä. Sopimuksesta sovittiin 25 EU-maan kesken tammikuussa, kun Britannia ja Tshekki jäivät saman tien ulos. Kansanäänestyksiä voi tulla vielä lisää.

Stubb: Eritahtisuus kasvaa

Irlannilla on runsaasti aiempaa kokemusta isojen EU-uudistusten jarruttamisesta kansanäänestyksillä. Vuonna 2001 Irlannin kansa sanoi ei Nizzan sopimukselle, joka uudisti EU:n instituutioita laajenemista varten. Tämä herätti närää.

Vuonna 2008 irlantilaiset äänestivät nurin EU:n toimielimiä merkittävästi uudistaneen Lissabonin sopimuksen, jonka he kuitenkin seuraavana vuonna hyväksyivät saatuaan muun muassa takeet oman komissaarin säilymisestä.

Suomen eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi Irlannin kansanäänestysilmoitusta Brysselissä arvioimalla, että yksimieliset päätökset eivät EU:ssa toimi ja tietynlainen eritahtisuus kasvaa.

– Olemme nyt siirtymässä integraatiossa sellaiseen vaiheeseen, jossa kaikki eivät tee kaikkea yhtä aikaa. Tästä on esimerkkinä se, että Britannia ja Tshekki jäivät taloussopimuksen ulkopuolelle.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat