Mainos

"Irlannin tilanne hyvin samanlainen kuin 90-luvun lama-Suomessa"

Aktian pääekonomisti TimoTyrväinen kuvailee Irlantia koettelevaa talouskriisiä hyvin samanlaiseksi, kuin mitä Suomessa koettiin lamavuosina 90-luvulla.

- Kun työ katosi, talouden reaaliperusta romahti ja ihmiset eivät selvinneet enää asutolainoistaan. Ylvelkaantunut Suomi ei pystynyt hoitamaan enää velkojaan, tuli luottotappioita ja viivästymisiä pankeille mikä käynnisti pankkikriisin Suomessa, Tyrväinen selventää.

Irlannin taloussotkut ovat puolestaan osa sitä vyyhtiä, joka alkoi purkaantua yhdysvaltojen sub-prime lainojen romahdettua. Tyrväinen uskoo, että mikäli Irlannin pankkeja ei nyt auteta, vaarassa ovat eurooppalaiset pankit, yritykset ja viimekädessä työpaikat.

- EU-maiden näkökulmasta ei pelasteta pelkästään Irlannin pankkia vaan pelastetaan eurooppalaiset pankit ja niiden avulla eurooppalaiset yritykset, eurooppalaiset vientitulot ja eurooppalainen työ.

Kriisimaat ulos eurosta?

Espanjassa muhii Euroopan suuri asuntokupla, myös Portugalin talous on pahassa pulassa. Entä jos Espanja, Kreikka ja Portugali ajettaisiin ulos eurosta?

- En pidä tällaista skenaariota todennäköisenä ja se johtaisi siihen, että monet maat joutuisivat palaamaan 10-15-vuotta kehityksessä taaksepäin. He joutuisivat aloittamaan alusta sen hyvinvoinnin rakentamisen, mikä on syntynyt EU:n myötä, Tyrväinen pohtii MTV3:n Huomenta Suomessa.

Katso Aktian pääekonomistin Timo Tyrväisen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.11.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.