Mainos

Iranin presidentti uskoo Irak-suhteiden kohenemiseen

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad ylistää uutta alkua suhteissa Irakiin ja kertoi olevansa "todella iloinen" vierailustaan naapurimaassa. Ahmadinejad aloitti tänään kaksipäiväisen historiallisen vierailunsa Irakissa.

- Tämä on uusi alku maidemme välisten suhteiden historiassa, Ahmadinejad sanoi tavattuaan irakilaisen virkaveljensä Jalal Talabanin.

- Vierailu Irakissa ilman diktaattoria (Saddam Hussein) on todella iloinen tapahtuma, hän sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Ahmadinejad on ensimmäinen Iranin presidentti, joka vierailee Irakissa sen jälkeen kun maat sotivat verisesti 1980-luvulla.

Vierailua voidaan pitää tuen osoituksena Irakin hallitukselle sekä uhitteluna Iranin periviholliselle Yhdysvalloille, jolla on Irakissa yli 150 000 sotilasta. Asiantuntijoiden mukaan vierailun tarkoituksena onkin osoittaa Yhdysvalloille, ettei Iranin vaikutusvaltaa Irakissa voi sivuuttaa.

Ahmadinejadin mukaan keskustelut Talabanin kanssa käytiin hyvässä ja rakentavassa hengessä.

- Meillä on sama näkemys asioista ja olemme valmiit vahvistamaan yhteistyötämme talouden, politiikan ja kulttuurin aloilla, hän totesi.

Hän myönsi, että irakilaisilla on meneillään kovat ajat, mutta muistutti myös, että "Irakin kansa voittaa vaikeutensa ja huomisen Irak on voimakkaampi ja kehittyneempi, ainutlaatuinen Irak".

Talabani puolestaan säteili kuvatessaan Ahmadinejadin vierailua historialliseksi. Hän vakuutti myös yrittävänsä karkottaa Irakiin pesiytyneen iranilaisen kapinallisryhmän.

- Näiden terroristien oleskelu Irakissa on kielletty perustuslaissa ja yritämme päästä eroon heistä, Talabani sanoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.