Mainos

Iranin presidentti pitää kiinni lausunnostaan

Ahmadinejadin mukaan hänen sanansa ovat täsmällisiä Iranin kansan sanoja. Hän arvosteli myös Israelia ja Yhdysvaltoja. Israel odottaa YK:lta toimenpiteitä.

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad pitää edelleen kiinni Israelin vastaisesta lausunnostaan. Ahmadinejadin mukaan hänen muotoilunsa ovat olleet oikeita ja paikkansapitäviä.

Ahmadinejadin mukaan maailma on vapaa puhumaan, mutta heidän sanoillaan ei ole merkitystä.

- On luonnollista, että jos sanoma on oikea ja paikkansapitävä, se aiheuttaa reaktion, hän jatkaa

Ahmadinejad torjui samalla maailmalla nousseen arvosteluryöpyn.

-Sanani ovat täsmällisiä Iranin kansan sanoja

Uutistoimisto Irnan mukaan Ahmadinejad myös arvosteli edelleen Israelia ja ilmeisesti myös Yhdysvaltoja. Hänen kerrotaan valittaneen muun muassa "kansainvälisestä sionismista ja ylimielisyyden laajentumishakuisesta politiikasta".

-He ovat röyhkeitä ihmisiä, ja heidän mielestään koko maailman tulisi totella heitä. He tuhoavat palestiinalaisia perheitä eivätkä odota kenenkään vastustavan, hän tölväisi Irnan mukaan.

Israel haluaa YK:n järjestävän erityisistunnon Iranin presidentin lausunnon takia.

Israel aikoo ehdottaa, että YK:n turvallisuusneuvosto järjestäisi erityisistunnon Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin lausunnon takia. Ahmadinejadin äskettäisen lausunnon mukaan Israel pitäisi "pyyhkäistä pois kartalta".

-Olemme päättäneet käynnistää laajan diplomaattisen vastahyökkäyksen, ilmoitti ulkoministeri Silvan Shalom Israelin radiolle aamulla.

Israelin ulkoministeriön edustaja Mark Regev arveli, että Ahmadinejad luki vain ääneen sen, mitä hänen hallinnossaan ajatellaan muutenkin. Regev syytti Irania myös tuenannosta "kaikkein äärimmäisimmille terroristisille elementeille Lähi-idässä".

Monet maat ovat tuominneet Ahmadinejadin kommentin, jossa Israel tulisi pyyhkiä kartalta.

Iran pyrkii edelleen pehmentämään maan presidentin Israel-kommentteja. Iranin Moskovan suurlähetystön lausunnossa vakuutetaan, ettei presidentti Mahmoud Ahmadinejad halunnut synnyttää riitoja lausuessaan keskiviikkona, että Israel tulisi "pyyhkiä kartalta".

- Ahmadinejadin ei ollut tarkoitus käyttää niin terävää kieltä, kannanotossa todetaan. Lähetystön mukaan presidentti halusi vain korostaa palestiinalaisalueilla järjestettävien vaalien tärkeyttä.

Israelin pääministeri Ariel Sharon vaati torstaina, että Iran tulisi erottaa YK:sta. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Euroopan unioni, Venäjä ja monet muut ovat tuominneet Ahmadinejadin kommentin.

Iran pehmensi presidentin lausuntoa. Iranin mukaan presidentti oli ainoastaan lainannut ajatollah Khomeinin sanoja.

Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki epäili eilen, että presidentin arvostelijat ovat tehneet lausunnosta suuren numeron valmistellakseen veruketta sille, ettei Israel liity ydinsulkusopimukseen. Mottaki sanoi, että maan presidentin kommentteja Israelista ei kerrottu oikein länsilehdistössä. Erityisesti presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kommentti poliittisesta ratkaisusta jäi mainitsematta, ulkoministeri jatkaa.

Mottakin mukaan Ahmadinejad oli ainoastaan lainannut Islamilaisen vallankumouksen johtajan ajatollah Ruhollah Khomeinin sanoja 26 vuotta sitten. Khomeini oli sanonut mm., ettei Iran tunnusta Israelin sionistista hallitusta. Keskiviikkoisessa konferenssissa Ahmadinejad oli ilmaissut toiveensa, että Khomeinin ennustus Israelin juurimisesta islamilaisesta maailmasta toteutuisi palestiinalaisten Israelia vastustavien taistelijoiden "uuden aallon" avulla.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.