Mainos

Iranin presidentti onnitteli Obamaa

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad onnittelee Yhdysvaltojen tulevaa presidenttiä Barack Obamaa tämän vaalivoitosta, kertoo uutistoimisto Irna.

Ahmadinejad toivoo Obaman suosivan vallassa ollessaan "oikeutta ja ihmisten todellisia etuja itsekkään ja säädyttömän vähemmistön pohjattomien toiveiden sijaan". Ahmadinejad korosti myös, että Yhdysvaltojen hallinnon ei tulisi sekaantua maan ulkopuolisiin asioihin.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet poikki jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan, ja Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush on muun muassa julistanut Iranin kuuluvan "pahan akseliin". Viime vuosina välejä ovat kiristäneet varsinkin epäilykset Iranin ydinohjelman laadusta.

Obama sai onnitteluja myös Yhdysvaltojen entiseltä viholliselta Libyalta, jonka johtaja Muammar Gaddafi julisti äänestystuloksen olevan tärkeä voitto mustille.

Irakilaismedia ei usko Obamaan

Irakilaismedia sen sijaan suhtautuu pessimistisesti Obaman mahdollisuuksiin muuttaa maansa Irak-politiikkaa.

Valtaosa lehdistä kirjoittaa, etteivät ne usko muutokseen, vaikka Obama onkin lupaillut yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymistä.

- Ei kannata kuvitella, että Obaman voitto aiheuttaisi suurta muutosta Yhdysvaltojen politiikassa -- Maan käytännöt ja demokraattinen järjestelmä ohjaavat Amerikan presidenttiä, eikä hänen tyyliinsä ja luonteeseensa sovi Yhdysvaltojen makropolitiikan muuttaminen, kirjoittaa Badr-lehti.

Obama lupasi kampanjansa aikana,että hän aloittaa yhdysvaltalaisjoukkojen vetämisen Irakista, kun hän astuu virkaansa tammikuussa.

Vetäytymisaikatauluksi hän arvioi 16 kuukautta. Irak ja Yhdysvallat yrittävät parhaillaan päästä yhteisymmärrykseen sopimuksesta, jonka mukaan Yhdysvaltojen joukot lähtisivät Irakista vuoteen 2011 mennessä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.