Mainos

Iranin presidentin virkaanastujaiset lykkääntyvät?

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei määräsi lauantaina, että presidentti Mohammad Khatamin virkaanastujaisia on lykättävä vaikutusvaltaisen valvojaneuvoston kokoonpanosta syntyneen kiistan takia.

Uudistusmielisenä tunnetun Khatamin virkaanastujaiset oli määrä järjestää sunnuntaina. Hänet valittiin toiselle ja viimeiselle nelivuotiselle virkakaudelleen kesäkuussa liki 80 prosentin äänisaaliilla.

Iranin uudistusmieliset ja vanhoilliset ajautuivat lauantaina yhteenottoon, kun uudistusmielinen parlamentti hylkäsi kahdessa äänestyksessä valvojaneuvostoon esitetyt ehdokkaat yhtä lukuunottamatta.

Parlamentin oli määrä nimittää valvojaneuvostoon kaksi uutta jäsentä listasta, jotka esitti valvojaneuvoston puheenjohtaja, ajatollah Mahmoud Hashemi-Shahrudi. Ehdokkaista vain yksi kelpasi parlamentille.

Iranin perustuslain mukaan valvojaneuvoston jäsenten on oltava läsnä presidentin virkaanastujaisissa. Vanhoillisten tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien 12 jäsenen on oltava paikalla.

Valvojaneuvoston tehtävänä on valvoa maan lakien perustuslainmukaisuutta ja varmistaa, että ne ovat sopusoinnussa islamin oppien kanssa. Se koostuu kuudesta islamin tuntijasta, jotka nimittää ylin uskonnollinen johtaja ajatollah ja kuudesta lainoppineesta, jotka parlamentti nimittää.

Parlamentti ei ole tyrmännyt ehdokkaita vuosikausiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.