Mainos

Iranin ensireaktio sovintoesitykseen varovaisen myönteinen

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana esitteli Iranille kannustinpaketin, jolla pyritään ratkaisemaan maan ydinohjelmasta syntynyt kiista.

Iranin ensireaktio tänään luovutettuun kannustinehdotukseen on ollut varovaisen myönteinen. Iranin ydinneuvotteluja johtanut Ali Larijani katsoo, että paketti sisältää myönteisiä kohtia, mutta myös tulkinnanvaraisia osia.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana esitteli Larijanille kannustinpaketin, jolla pyritään ratkaisemaan Iranin ydinohjelmasta syntynyt kiista.

- Katsomme, että eurooppalaisten halu ratkaista asia keskustelujen avulla on oikea askel, ja pidämme sitä tervetulleena, Larijani sanoi neuvoteltuaan Solanan kanssa.

Ehdotuksen tulkinnanvaraiset osat on Larijanin mukaan selvitettävä. Hän ei kuitenkaan eritellyt, mitä kyseiset kohdat ovat.

- Nyt, kun ehdotus on pöydällä, toivon saavamme myönteisen vastauksen, joka on tyydyttävä molemmille osapuolille, Solana puolestaan totesi.

Solanan mukaan EU on halukas jatkamaan Iranin kanssa yhteisymmärrykseen ja luottamukseen perustuvia suhteita. Solana tapasi myös Iranin ulkoministerin Manuchehr Mottakin. Mottaki piti keskustelujaan Solanan kanssa hyvinä. Hän lupasi myös, että Iran antaisi vastauksensa tarkasteltuaan ehdotusta.

Vastausta odotetaan viikkojen kuluessa

Kannustinpakettia ei ole julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Iranille tarjotaan muun muassa kevytvesireaktoria ja ydinpolttoainetta. Ehtona on, että se suostuu lopettamaan uraanin rikastamisen.

Irania uhataan myös painostustoimilla, jos se hylkää neuvottelutarjouksen. Iran on tähän mennessä kieltäytynyt luopumasta rikastamisesta.

Larijani vakuuttaa, että Iran tutkii ehdotusta nyt tarkkaan. Länsimaisten diplomaattien mukaan Iranin odotetaan antavan vastauksensa kannustinehdotukseen parin viikon kuluessa.

- Neuvoisin kärsivällisyyteen. Tässä vaiheessa, kuten olen sanonut koko ajan, annetaan sille aikaa. Annetaan iranilaisten katsoa, mitkä tarjoukset ovat: sekä kannustimet että esteet, Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow sanoo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan vetoaa Iraniin, jotta vastaanotto olisi positiivinen. Merkelin mukaan Yhdysvaltain tarjous mahdollisesta osallistumisestaan neuvotteluihin Teheranin kanssa oli "erittäin tärkeä lisäaskel".

Kannustinpaketista ovat sopineet Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.