Mainos

Iran pitää kiinni ydinohjelmastaan

Presidentin mukaan maalla on oikeus rauhanomaisen ydinteknologian kehittelyyn.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoo maan olevan valmis neuvottelemaan länsimaiden kanssa ydinohjelmastaan. Islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä puhunut Ahmadinejad jatkoi kuitenkin uhmakkaasti, ettei Iran edelleenkään suostu keskeyttämään uraanin rikastamista.

Ahmadinejad korostaa, että Iran aikoo noudattaa kansainvälisiä säännöksiä eikä se aio vetäytyä ydinsulkusopimuksesta. Maalla on kuitenkin hänen mukaansa oikeus ydinteknologian kehittämiseen.

-Jos teidän ydinvoimalanne toimivat 24 tuntia vuorokaudessa, miksi Irania painostetaan sulkemaan omansa, presidentti kysyi länsimailta.

Ahmadinejad lupasi "suuria uutisia" Iranin ydinhankkeiden kehityksestä huhtikuun alkupuoleen mennessä. Presidentti myös toisti jälleen kerran, että Iranin ydinohjelma on puhtaasti rauhanomainen.

Iranin ydinvaltuuskunnan pääneuvottelija Ali Larijani on tavannut EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan Saksassa. Solana sanoi tapaamisen jälkeen, ettei sopua edelleenkään syntynyt, mutta mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja kyllä käytiin läpi.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy sanoi Ranskan radion haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön vaatimukset Iranille "ovat erittäin selkeitä".

-Iran voi hyväksyä kansainvälisen yhteisön vaatimukset ja pidättyä ydinhankkeistaan, minkä jälkeen me voimme pidättyä pakotteistamme YK:n turvallisuusneuvostossa, Douste-Blazy kuittasi.

Iranilla on aikaa tämän kuun 21. päivään saakka pysäyttää uraanin rikastaminen. Mikäli se ei näin tee, maata uhkaavat uudet pakotteet.

Sadattuhannet iranilaiset kokoontuivat tänään kulkueisiin ja mielenosoituksiin juhlistaakseen vuosipäivää. Teheranissa mielenosoittajien banderolleissa todettiin muun muassa "ydinenergian olevan Iranin ehdoton oikeus" .

Kuusi maata - Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Kiina ja Venäjä - on yrittänyt taivutella Irania luopumaan ydinohjelmastaan. Neuvottelut kuitenkin katkesivat, koska Iran ei suostunut jäädyttämään uraanin rikastamista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.