Mainos

Iran laajentaa ydinohjelmaa ja uhkaa öljynviennin supistamisella

Länsimaat epäilevät Iranin rikastava uraania ydinaseita varten, mutta Iran vakuuttaa ohjelman tähtäävän ainoastaan energiantuotantoon.

Iran on ilmoittanut laajentavansa ydinohjelmaansa ja uhannut vastatoimilla, jos YK:n turvallisuusneuvosto määrää pakotteita maata vastaan.

Iranin pääneuvottelija Ali Larijani varoitti vastatoimista niitä maita, jotka osallistuvat YK:n mahdollisiin pakotteisiin. Turvallisuusneuvosto on ilmoittanut harkitsevansa "sopivia toimia", jos Iran ei lopeta uraanin rikastusta. Toimiin voisi kuulua myös taloudellisia pakotteita.

- Jos he tekevät niin, vastaamme tavalla, joka on heille erittäin tuskallinen. -- Emme halua käyttää öljyasetta, mutta he yrittävät alistaa meidät tahtoonsa, Larijani sanoi Teheranissa.

Iran on aika ajoin uhannut supistaa öljynvientiään, mutta maa saa 80 prosenttia tuontituloistaan öljystä ja kaasusta, ja supistukset tietäisivät siten vaikeuksia myös maalle itselleen.

- Älkää pakottako meitä tekemään jotakin, mikä saisi ihmiset palelemaan kylmässä. Emme halua sitä, Larijani vakuutti.

YK kielsi uraanin rikastamisen

YK:n turvallisuusneuvosto on määrännyt Iranin lopettamaan rikastamisen ja muut ydinhankkeet elokuun loppuun mennessä. Larijani sanoi Iranin ottavan käyttöön uusia sentrifugeja uraanin rikastamiseksi.

Iran kertoi huhtikuussa, että sillä on 164 sentrifugia. Myöhemmin maa ilmoitti ottavansa käyttöön 3000 laitetta tänä vuonna. Tällä laitemäärällä voi asiantuntijoiden mukaan rikastaa vuodessa riittävästi uraania yhtä ydinpommia varten.

Länsimaat epäilevät Iranin rikastavan uraania ydinaseeseen, mutta maa vakuuttaa tähtäävänsä ainoastaan ydinenergiantuotantoon.

- Iran voi toimia yhteistyössä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, mutta Irania ei voida pakottaa tällaiseen yhteistyöhön, Larijani sanoi.

Turvallisuusneuvosto määräsi Iranin lopettamaan ydinhankkeensa, kun Iran ei ollut piitannut YK:n aiemmasta lausumasta. Aiempi lausuma ei sitonut maailmanjärjestön jäsenmaita. Sen sijaan turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymä päätöslauselma sitoo jäsenmaita.

Iran ei ole ottanut kantaa kansainväliseen kannustinpakettiin, jossa maalle luvattiin tukitoimia vastineena uraanin rikastuksen lopettamisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.