Mainos

Iran kylmänä ydinehdotuksille vastauspäivän kynnyksellä

Maa on luvannut antaa vastauksensa kannustinehdotukseen tiistaina. Kannustinpaketissa Iranille luvataan mm. yhteistyötä ydinenergian tuotannossa ja taloudellista apua.

Iranin on ylihuomenna määrä vastata kuuden suurvallan esittämään kannustinehdotukseen, jonka tavoitteena on saada maa luopumaan ydinohjelmastaan. Vielä vastauspäivän kynnyksellä Iran ei ole näyttänyt merkkejä siitä, että se olisi valmis luopumaan ohjelmasta.

- Emme aio luopua uraanin rikastamisesta. Ajatuksena on ollut sopia asioista neuvotteluteitse, mutta rikastamisen lopettaminen ei ole meidän asialistallamme, ulkoministeriön tiedottaja Hamid Reza Asefi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Huonoja merkkejä Iranin yhteistyöhaluista ovat antaneet myös länsimaisten diplomaattien viestit, joiden mukaan Iran on viime viikkoina hankaloittanut kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkkailua ydinlaitoksillaan.

Kannustinpaketissa Iranille luvataan yhteistyötä muun muassa ydinenergian tuotannossa, jos se lopettaa rikastustoiminnan ydinlaitoksissaan. Paketti sisältää myös muita taloudellisia kannustimia.

Pakotteet uhkaavat Irania

Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Ranskan, Britannian ja Saksan tukema kannustinpaketti esitettiin Iranille jo kesäkuun alussa, ja tuolloin suurvallat vaativat vastausta "viikkojen, ei kuukausien" kuluessa. Vaatimuksesta jouduttiin kuitenkin joustamaan Iranin ilmoitettua, että se vastaa ehdotukseen 22. elokuuta.

Iranin tapaus vietiin kuitenkin jo kertaalleen turvallisuusneuvostoon, jonka päätöslauselma vaati uraanin rikastamisen lopettamista elokuun loppuun mennessä, tai maata uhkaavat pakotteet.

Länsidiplomaatit ovat korostaneet, että Iranin on luovuttava ydinohjelmasta täysin ennen kuin neuvottelut yhteistyöstä voivat alkaa. Muunlainen vastaus tulkitaan kieltäytymiseksi, ja erityisesti Yhdysvallat on antanut ymmärtää tämän johtavan hyvinkin nopeasti pakotteiden langettamiseen turvallisuusneuvostossa.

Pitkän ja monivaiheisen kiistan taustalla on se, että muut maat epäilevät Iranin havittelevan ydinasetta. Iran puolestaan on vakuuttanut ydinohjelman palvelevan pelkästään siviilitarkoituksia eli energiantuotantoa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.