Mainos

Iran ja Yhdysvallat vaihtavat vankeja - Iranissa on jo riemuittu "pakotteiden päättymisestä"

1:36

Iranin pakotteiden purkaminen näyttää olevan lähellä, mutta aikataulu on vielä epäselvä. Iran on ilmoittanut neljän amerikkalaisvangin vapauttamisesta. Vankien joukossa on mm. Washington Postin toimittaja Jason Rezaian, joka tuomittiin viime vuonna Iranissa vakoilusta. Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama puolestaan on armahtanut kolme iranilais-amerikkalaista vankia. 

Vankien vaihto on ehditty jo tulkita pakotteiden väistymisen alkusoitoksi, mutta varsinainen pakotteiden purku on ilmeisesti vielä edessä. Diplomaatit ovat olleet tänään koolla Wienissä.

Pakotteiden väistämisen täsmällisestä aikataulusta on tullut ristiriitaisia tietoja. Iranissa moni taho, mm. maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on jo ehtinyt hehkuttaa lauantaita "pakotteiden purkamisen päivänä". Yhdysvallat on kuitenkin torjunut väitteen.

– Mitään viivytystä pakotteiden poistossa ei ole ei ole, mutta joitain teknisiä tarkistuksia tehdään vielä. Pakotteiden poiston aikataulu ei liity mitenkään vankien vapautukseen, Yhdysvaltain ulkoministeriön nimetön virkamies sanoi uutistoimisto Reutersille.

Iranin television mukaan Yhdysvallat on myös poistanut 14 iranilaista kansainvälisten etsintäkuulutettujen listalta.

Iran ostaisi ensimmäiseksi lentokoneita

Iranissa on joka tapauksessa tulkittu pakotteiden väistyvän erittäin pian, ja se näkyy mm. maan taloudessa. Iranilla on periaatteessa varaakin ostoksiin, kunhan se sanktioiden väistyessä pääsee täysimittaisesti tuottamaan öljyä kansainvälisille öljymarkkinoille. Maa ilmoitti tänään ostavansa 114 matkustajalentokonetta konevalmistaja Airbusilta. Airbus kuitenkin toppuutteli välittömästi, että pakotteiden on väistyttävä ennen mitään taloudellista yhteistyötä.

– Iran selvästi tarvitsee uusia koneita, mutta meidän on noudatettava tiukasti lakia, ja kunnes kaikki pakotteiden poistotoimenpiteet on toteutettu, mitään kauppaneuvotteluja ei voida käydä, yhtiön tiedottaja totesi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.