Mainos

Iran haluaa lopettaa ydinvoimakeskustelun

Presidentti Ahmadinejad vaati YK:n yleiskokouksessa Iranille samanlaista kohtelua ydinvoima-asioissa kuin mullekin maille. Hänen mukaansa maan ydinhankkeet ovat olleet läpinäkyviä ja rauhanomaisia.

Iran haluaa lopettaa keskustelun maan ydinvoimasta. Presidentti Mahmud Ahmadinejadin mukaan kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pitää jatkossa kohdella Irania ydinkysymyksissä kuten muitakin maita.

Kaikki Iranin ydinhankkeet ovat presidentin mukaan olleet läpinäkyviä ja rauhanomaisia. Ahmadinejad puhui YK:n yleiskokouksessa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli päättänyt uusista Iran-pakotteista.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päätti eilen suurella enemmistöllä tiukentaa Iranin vastaisia pakotteita ja määritellä Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöksi.

Uusi laki kieltää ulkomaisten yritysten amerikkalaisia tytäryhtiöitä investoimasta Iraniin erityisesti öljy- ja kaasualoille. Se myös kieltää rauhanomaisen ydinvoimayhteistyön sellaisten maiden kanssa, jotka tukevat Iranin ydinohjelmaa. Lain puolesta äänesti 397 edustajaa ja vastaan 16.

Ahmadinejad ruoski Yhdysvaltoja

Iranin presidentti ei säästellyt sanojaan rusikoidessaan Yhdysvaltoja YK:n yleiskokouksen avajaisissa pitämässään puheessa.

Presidentti puhui varhain tänään Suomen aikaa "tietyistä, yliolkaisista kansakunnista", jotka polkevat ihmisoikeuksia, romuttavat perhearvoja ja halveksivat naisia. Selkeimmin Ahmadinejad puhui Yhdysvalloista, kun hän puhui "laittomasta muiden maiden miehityksestä" ja maista, jotka rakentavat salaisia vankiloita.

- Jotkin maat ovat sitä mieltä, että niillä pitäisi olla enemmän oikeuksia kuin muilla, Ahmadinejad syytti Yhdysvaltoja.

Hänen mukaansa Irakin miehitykseen lähdettiin väärillä syillä ja maata on pidetty miehitettynä erilaisiin tekosyihin vedoten. Hän painotti myös jälleen kerran sitä, että palestiinalaisia kohdellaan väärin.

- Heidän ainoa syntinsä on vapauden pyytäminen, Ahmadinejad sanoi.

Myös YK kuuli kunniansa

Ahmadinejad antoi myös YK:n kuulla kunniansa. Puheessaan hän sanoi, että maailmanjärjestö ei toimi.

- YK:n turvallisuusneuvoston luotettavuus on tahriutunut. Kaikki ydinhankkeemme ovat olleet rauhanomaisia. Mitä meihin tulee, niin kysymys ydinhankkeesta on puolestamme käsitelty, hän julisti.

Yhdysvaltain valtuuskunta boikotoi puhetta, eikä ollut paikalla sitä kuuntelemassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.