Mainos

Irakissa verinen viikonloppu

Irakissa iskut miehitysvallan sotilaita ja muita ulkomaalaisia vastaan ovat jatkuneet. Viikonlopun iskuissa on kuollut yhteensä yksitoista ihmistä.

Kolumbialainen siviili ja kaksi eteläkorealaista saivat viikonvaihteessa surmansa ampumavälikohtauksissa Irakissa, sotilaslähteet kertovat. Kolumbialainen urakoitsija kuoli ja hänen kaksi kollegaansa haavoittui, kun heidän saattueensa kimppuun hyökättiin Pohjois-Irakissa.

Kaksi eteläkorealaista sai surmansa ja kaksi haavoittui maantiellä Tikritin kaupungin lähellä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa. Uhrit olivat eteläkorealaisen sähköyhtiön palveluksessa. Myös kaksi amerikkalaissotilasta kuoli sunnuntaina yhteenotoissa Irakissa.

Viikonlopun iskuissa kuoli yhteensä yksitoista ihmistä. Marraskuu oli siten Irakin jälleenrakennuksen tähän asti verisin kuukausi. Hyökkäyksissä sai kuukauden aikana surmansa yhteensä yli sata ihmistä.

Amerikkalaisjoukkoja johtava kenraali Ricardo Sanchez huomautti kuitenkin, että liittouman joukot ovat viimeksi kuluneen viikon aikana joutuneet keskimäärin päivittäin vain 22 hyökkäyksen kohteeksi siinä missä Irakin operaation keskiarvo on 35 iskua päivässä.

Japani ja Espanja pysyvät lujina

Seitsemän lauantaina surmattua espanjalaista tiedustelu-upseeria sekä kaksi kuollutta japanilaisdiplomaattia saivat näissä maissa aikaan uuden keskustelun Irakin jälleenrakennuksesta. Iskut tulevat varsinkin Japanissa vaikeuttamaan päätöstä joukkojen lähettämisestä Irakiin.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi ilmaisi tänään surunsa diplomaattien sekä heidän autonkuljettajansa henget vaatineen iskun johdosta.

- Japani ei tee myönnytyksiä terroristeille, vihainen Koizumi jyrisi toimittajille. -Aiomme edelleen jatkaa velvollisuutemme täyttämistä Irakin jälleenrakennuksessa tarjoamalla humanitaarista apua, hän totesi.

Myös Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar vannoi tänään, ettei maalla ole aikomusta vetäytyä Irakin jälleenrakennuksesta seitsemän espanjalaisen tiedustelu-upseerin surmasta huolimatta. Upseerit kuolivat lauantaina rynnäkkökiväärein ja raketein tehdyssä hyökkäyksessä Bagdadin eteläpuolella.

-Terroristit uhkaavat vapautta, Aznar varoitti.

- Olemme siellä missä meidän tuleekin olla emmekä jätä terrorismin uhreja oman onnensa nojaan, hän lupasi.

Euroopan komission presidentti Romano Prodi ilmaisi myös tyrmistyksensä espanjalaisten murhan johdosta.

-Isku ei kuitenkaan heikennä kansainvälisen yhteisön päättäväisyyttä vapaan ja demokraattisen hallituksen rakentamiseksi Irakissa, Prodi ilmoitti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.