Mainos

Irakin väliaikaispresidentti arvostelee Yhdysvaltoja

Irakin väliaikaispresidentti pitää suurena virheenä sitä, että Yhdysvallat hajotti Irakin armeijan ja turvallisuudesta vastaavat ministeriöt.

Presidentti Ghazi al-Jawarin mielestä Irakin turvallisuus ei parane, ennen kuin maassa on toimiva irakilainen armeija.

Jawar pelkää, että levottomuudet ja irakilaisten epätoivo saattavat luoda pitkään jatkuessaan olosuhteet "irakilaisen Hitlerin" ilmaantumiselle. Pommi-iskut ja kidnappaukset ovat jatkuneet Irakissa presidentti Saddam Husseinin syrjäyttämisestä lähtien.

-Tämä saattaa luoda pitkällä tähtäimellä olosuhteet irakilaisen Hitlerin ilmaantumiselle kuten Saksassa kävi ensimmäisen maailmansodan tappion ja saksalaisten kokeman nöyryytyksen vuoksi, Jawar totesi Lontoossa ilmestyvän Asharq al-Awsat -sanomalehden maanantaina julkaisemassa haastattelussa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa Jawar syytti Yhdysvaltain johtamaa sotilasliittoumaa siitä, että se pahensi osaltaan Irakin väkivaltaisuuksia hajottamalla maan armeijan ja turvallisuudesta vastaavat puolustus- ja sisäministeriöt sodan jälkeen viime keväänä.

-(Ministeriöiden hajottaminen) oli suuri erehdys aikanaan, hän sanoi radiohaastattelussa maanantaina. Hajottamispäätöksen teki miehistyshallinnon amerikkalainen siviilipäällikkö Paul Bremer.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 13.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.