Irakin taideaarteita jäljitetään

rakista ryöstettyjä taideaarteita yritetään jäljittää kansainvälisellä yhteistyöllä.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi väkijoukkojen aloittaneen ryöstelyn Ba

I

Yhdysvaltain oikeusministeri John Ashcroft vakuutti tänään Interpolin päämajassa Ranskassa, että Yhdysvallat tekee kaikkensa Irakista ryöstäneiden taidevarkaiden kiinnisaamiseksi. Interpol on julkaissut verkkosivuillaan kuvaluetteloita varastetuista esineistä, joiden arvo on mittaamaton.

Suomen johtava muinaisen Irakin tutkija, Helsingin yliopiston assyrologian professori Simo Parpola sanoo, että museoiden hävitys on yksi pahimpia kultturihistorian katastrofeja. Hän ihmettelee miksei Yhdysvallat kuunnellut tutkijoiden varoituksia ennen sotaa.
Voiko Irakista ryöstettyjä taideaarteita saada enää takaisin? Yhdysvallat on neuvotellut asiasta Unescon ja Interpolin kanssa tänään.

- Kyllä tämä todella pahalta näyttää, pahemmalta kuin olin osannut aavistaakaan. Esimerkiksi nettisivuilla näkyvä alabasterinen naisenpää, Uruqista ajalta 3000 vuotta ennen Kristusta, on yksi tunnetuimpia taideaarteita, joka Irakista tunnetaan, Parpola sanoo.

- Tämä on valtava kulttuurikatastrofi, jolle vertauskohtia löytyy vain toisen maailmansodan jälkinäytöksistä, kun Berliinin museot ryöstettiin. Tai sitten pitää mennä keskiajalle mongoolien invaasioon Bagdadiin tai vanhalle ajalle Alexandrian kirjaston paloon, että löydetään tämän mittaluokan katastrofi.

- Kollegani Yhdysvalloissa ovat jatkuvasti lähestyneet Pentagonia, ulkoministeriötä ja hallitusta. On annettu museoiden tarkat sijainnit useaan kertaan, jopa kuukausia ja päiviä ennen tätä tapahtumaa. Ja silti näin pääsi tapahtumaan, Parpola ihmettelee.

Toivoa ei silti pidä heittää, suuri osa aarteista lienee vielä Irakissa. Persianlahden sodassa islamilainen papisto kannusti ryöstelijöitä palauttamaan esineitä, niinpä tuhot jäivät pieniksi. Mutta maailmalle levinneiden kanssa on vaikeaa. Keräilijämiljonäärien markkinat käyvät kuumina - lain suojissa:
Britannian ja USA:n antikviteetti-laki ei nimittäin estä tällaista kauppaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat