Mainos

Irakin sodassa alkoi toinen päivä

Irakin sota laajenee. Liittoutuma on iskenyt yön aikana useaan kaupunkiin Irakissa.

Liittoutuman joukot ovat aloittaneet rajun maahyökkäyksen Etelä-Irakissa olevaa Basran öljykaupunkia kohti. Joukot ovat myös ampuneet Bagdadiin useita ristelyohjuksia. Lisäksi pohjoisessa sijaitsevassa Mosulissa on kuultu räjähdyksiä. Irakin virallinen uutistoimisto sanoi tänään, että 37 siviiliä haavoittui Yhdysvaltain edellisen yön ohjusiskuissa Bagdadiin.

Kuwaitista lähteneet maajoukot ovat hyökänneet kohti etelässä olevaa Basraa. Taistelu kaupungin hallinnasta on ilmeisesti kiivasta, Basran suunnalta on kuulunut rajuja räjähdyksiä, ja joidenkin öljylähteiden sanotaan olevan liekeissä.

Basra on maan toiseksi suurin kaupunki, se on öljyhuollon kannalta keskeinen paikka ja hallitsee Shatt al-Arabin vesiväylää Persianlahdelle. Kaupungin hallinta on myös psykologisesti tärkeä molemmille osapuolille.

Joukkojen kerrotaan myös vallanneen joitakin alueita Persianlahden suulla. Irak kiistää tiedot. Bagdadiin on ammuttu useita risteilyohjuksia, kohteina mm. Saddam Husseinin palatseja. Viime tuntien hyökkäyksen uhreista ei ole toistaiseksi tietoja.

Irakin naapurimaassa Kuwaitissa on koettu pelkoja 90-luvun alun malliin. Irakin sanotaan ampuneen eri kohteisiin maassa 10 tavanomaisin räjähtein varustettua Scud-ohjusta.

Irakissa on ollut hyökkäystoimia ja hyökkäysten valmisteluoperaatioita itse asiassa jo viikkojen ajan, myös maan läntisellä aavikolla ja ja pohjoisen vuoristossa. Sotiminen on ilmeisesti repeytynyt nyt avoimeksi ainakin noin sata kilometriä Turkin rajalta sijaitsevassa Mosulissa, missä on kuultu räjähdyksiä.

Irak ampui jälleen Kuwaitia kohti Scud-ohjuksen

Irak on ampunut jälleen Kuwaitia kohti Scud-ohjuksen, joka torjuttiin Patriot-ohjuksella. Kuwaitin kaupungissa annettiin ilmahälytys kello 12.09 Suomen aikaa, jonka jälkeen kuului kolme räjähdystä.

Irak on ampunut ensimmäisen sotavuorokauden aikana Kuwaitia kohti kymmenen ohjusta. Irak ampui yöllä ainakin kymmenen Scud- tai al-Samoud-ohjusta kohti Kuwaitia, kertoivat viranomaislähteet. Yksikään ohjuksista ei aiheuttanut vahinkoja.

Kaksi ohjuksista saatiin tuhottua Patriot-torjuntaohjuksilla ja loput osuivat asumattomille seuduille tai mereen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Uutiset klo 12, 21.03.2003)

Bagdadia kohti etenevät joukot voivat saavuttaa pääkaupungin kolmessa, neljässä päivässä, sanoo tutkija Pekka Visuri.

(Uutiset klo 12, 21.03.2003)

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld vakuuttaa, että Saddam kukistuu.

(Huomenta Suomi 21.03.2003)

Yhdysvallat on poliittisesti vaikeassa tilanteessa laajasta liittoumasta huolimatta, sillä sotaa edeltänyt diplomatia epäonnistui, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta.
(Huomenta Suomi 21.03.2003)

Suhtautuminen Irakin sotaan jakaa arabimaailmaa, jonka monet valtiot ovat riippuvaisia Yhdysvaltain taloudellisesta tuesta. Ainakin Jordaniassa odotetaan tänään laajoja mielenosoituksia sotaa vastaan.

(Huomenta Suomi 21.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.